Valeriano Gómez, portaveu d'Economia i Ocupació del PSOE
Valeriano Gómez, portaveu d'Economia i Ocupació del PSOE
Madrid

El PSOE estudia portar al Constitucional la reforma de les pensions per ser una "burla" del Pacte de Toledo

"No hi ha cap precedent de la utilització de la figura del decret llei per reformar el sistema de pensions", ha manifestat durant una roda de premsa a Ferraz, en què ha denunciat que el govern s'ha "burlat" del Pacte de Toledo.

RedaccióActualitzat
El portaveu d'Economia i Ocupació del PSOE al Congrés dels Diputats, Valeriano Gómez, ha anunciat que el PSOE estudia la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra el Reial Decret Llei de mesures en matèria de pensions aprovat pel govern en entendre que "no hi ha raó d'urgència" per utilitzar aquesta figura.

"No hi ha cap precedent de la utilització de la figura del decret llei per reformar el sistema de pensions", ha manifestat durant una roda de premsa a Ferraz, en què ha denunciat que, en actuar d'aquesta manera, el govern s'ha burlat del Pacte de Toledo.

En aquest sentit, Gómez ha censurat que l'executiu hagi recorregut al decret llei en lloc de buscar el "diàleg" i el "consens" que ha caracteritzat sempre la reforma del model de pensions.

Així mateix, Gómez ha anunciat que el PSOE comunicarà a la resta de forces polítiques la possibilitat d'adherir-se al recurs, i que a més demanarà la compareixença urgent del govern "perquè expliqui a la Comissió del Pacte de Toledo aquest nou atemptat per una institució essencial en el nostre model social".

A més, el portaveu parlamentari socialista d'Economia i Ocupació ha assegurat que, igual que no comparteixen la "forma" escollida pel govern per reformar el sistema de pensions, tampoc comparteixen "el fons" de les mesures adoptades.


"Utilització perversa" de la jubilació anticipada

En aquest sentit, ha dit que el PSOE no està d'acord amb les modificacions relatives a les condicions de jubilació anticipada i parcial, ja que, al seu parer, Espanya "no té un problema de jubilació efectiva". "En el nostre sistema de pensions, la jubilació anticipada no és un cost. Tots els ciutadans han de saber-ho", ha advertit.

Referent a això, ha recordat que els treballadors "s'acaben jubilant més tard a Espanya que a França, Alemanya o Itàlia", i alhora ha denunciat que s'està fent "una utilització perversa i enganyosa" d'aquest assumpte, que comportarà -ha alertat- una pèrdua d'una part "molt important" dels drets de pensió, "que és l'únic que tenen els treballadors quan són acomiadats a una edat tardana per tornar a incorporar-se al mercat de treball".
Anar al contingut