Madrid

El PSOE afronta un comitè federal d'alta tensió que decidirà sobre la investidura de Rajoy

Segons ha pogut saber TV3, una de les preguntes que es podrien votar al comitè és: Vols unes terceres eleccions?, eludint la paraula "abstenció"

RedaccióActualitzat

El PSOE afronta un comitè federal d'alta tensió aquest diumenge, a Madrid. Els socialistes estan dividits i en les últimes jornades han augmentat les veus crítiques, que s'organitzen per mantenir el "no" a Rajoy.

La gestora del PSOE no vol repetir l'espectacle de l'últim comitè federal, que es va allargar hores i hores i va acabar amb la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general.

La reunió està convocada, aquesta vegada sí, amb un únic punt de l'ordre del dia: decidir la posició del PSOE en una nova sessió d'investidura de Mariano Rajoy.

La gestora defensa passar del "no" a una abstenció. Segons ha pogut saber TV3, una de les preguntes que es podrien votar al comitè és: Vols unes terceres eleccions? Aquesta formulació de la pregunta evitaria mencionar la paraula "abstenció" en l'enunciat, justament la polèmica que ha dividit el PSOE.

En canvi, diuen fonts socialistes, evitar unes terceres eleccions és l'opció que té més consensos. Ara bé, el problema de fons no s'abordaria. Podria ser part de l'estratègia de la gestora per guanyar la votació. Per Javier Fernández, l'abstenció és un mal menor davant l'escenari d'unes noves eleccions en plena crisi dels socialistes. El president té clara la seva opció i pensa en dues votacions:

"La primera seria en la que mostraríem el nostre rebuig a les polítiques del PP i una segona en la que es provocaria l'abstenció"

I si s'imposa l'abstenció, com es farà efectiva? S'absté tothom o només 11? La gestora i les federacions, com l'andalusa, volen una abstenció unitària. Després d'arribar on s'ha arribat, no els passa pel cap una abstenció tècnica d'onze diputats, que són els que necessitaria Rajoy per sortir president. Des de Catalunya i les Balears, els més contraris a canviar la postura del partit, reclamen llibertat de vot. Així ho explicava Francina Armengol, presidenta del govern de les Illes Balears:

"Algú va equivocat. Els milers de militants del PSOE que diuen No a Mariano Rajoy o alguns que ara estan canviant de posició, sense haver-la explicat"

També s'hi afegeix Miquel Iceta:

"L'executiva proposarà al Consell Nacional que s'adopti una resolució indicant als diputats el PSC al Congrés que votin que No".

Iceta hi insisteix un cop i un altre, però la gestora els vol o tots frares o tots lladres, i ells ja han decidit què volen ser.

Altres federacions socialistes, com la d'Euskadi o la de La Rioja, també són partidàries del "no" a la reelecció de Rajoy.

Javier Fernández adverteix als díscols que el "més raonable" és acceptar el mandat del comitè federal i "respectar els resultats democràtics dels òrgans en què es participa", però no ha volgut parlar de mesures de càstig en cas que no ho facin. I insisteix que tot el Grup Parlamentari Socialista ha de mostrar coherència amb la decisió presa en el comitè.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut