Madrid

El PSOE el PP empaten en intenció de vot en l'últim baròmetre del CIS

El dia en què Barack Obama passa la mà per la cara a John McCain, a Espanya s'ha sabut que si ara hi hagués eleccions generals, el PSOE i el PP empatarien en intenció de vot. És el resultat de l'últim baròmetre d'opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (el CIS), corresponent a l'octubre. Per tant, sembla que la crisi econòmica no passaria factura electoral als socialistes i mantindrien un empat amb els populars, una situació que ja es va donar el juliol passat. Per cert que José Luis Rodríguez Zapatero es manté com el líder més valorat.

Actualitzat
Segons el baròmetre del CIS, el PSOE i el PP tindrien un suport estimat del 39,7% cada un. Malgrat que a l'octubre es mostraven els primers indicadors greus de la crisi econòmica, la situació es manté pràcticament igual que en el baròmetre anterior, el del juliol. Aleshores, el PSOE només tenia un avantatge de dues dècimes: un 39,5% davant el 39,3% del PP.

Pel que fa a la resta de partits, Esquerra Unida continua com a tercera força política, amb el 4,8% de vot estimat, tot i que perd cinc dècimes respecte al juliol. En canvi, CiU arriba al 3,8%, cinc dècimes més que en l'enquesta anterior. UPyD es consolida com a cinquena formació amb un 2,9% dels vots, el PNB repeteix el seu 1,1%, ERC baixa a l'1,3% i el BNG obtindria un 1%.

El baròmetre també assenyala que el president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, continua sent el líder més valorat, i que els espanyols consideren que l'executiu actual està més capacitat que el PP per encarar tots els reptes de la societat.

L'atur, la gran preocupació 

L'enquesta del CIS indica que l'atur és la principal preocupació del 64,9% dels espanyols. Després de l'atur, també creix la preocupació per l'economia i baixa lleugerament la inquietud per la immigració, però es manté en tercer lloc. En quarta posició hi ha el terrorisme i ETA. En canvi, els enquestats creuen que el govern central dedica més atenció als problemes econòmics, a la immigració, al terrorisme i, en quart lloc, a l'atur.

D'altra banda, el 63% dels espanyols opina de la situació econòmica d'Espanya és dolenta o molt dolenta. El 30% la veu regular i el 5% creu que és bona o molt bona. Gairebé la meitat dels entrevistats pensen que d'aquí a un any la situació serà pitjor.


ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut