El portaveu de l'executiva del PSOE, Óscar Puente, aquest dilluns a Madrid
El portaveu de l'executiva del PSOE, Óscar Puente, aquest dilluns a Madrid
Madrid / Barcelona

El PSOE diu que consensuarà amb el govern Rajoy l'aplicació de l'article 155

L'executiva socialista considera Puigdemont únic responsable si cal aplicar-lo, mentre que el PSC li reclama que convoqui eleccions autonòmiques

RedaccióActualitzat

El portaveu de l'executiva del PSOE, Óscar Puente, ha dit aquest dilluns que la resposta de Carles Puigdemont al requeriment de Rajoy és "inadmissible". En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva, Puente ha anunciat que el seu partit pactarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució amb el govern de Mariano Rajoy, i ha afegit que l'únic responsable en serà el president de la Generalitat:

"Ens preguntem si el senyor Puigdemont, amb la seva actitud, deixa una altra sortida que l'aplicació d'aquest precepte. Sempre hem dit que el 155 és una pàgina en blanc perquè cada crisi territorial obeeix a causes molt diferents, i aquesta és molt particular i mai s'ha posat en marxa aquest article. Però el que està molt clar és que el responsable, si finalment s'ha d'aplicar aquest article, serà el senyor Puigdemont."

Puente ha assegurat que, si cal, l'aplicació del 155 haurà de servir per "reconstruir l'autogovern a curt, mitjà i llarg termini". També ha dit que més tard o més d'hora hi haurà d'haver eleccions autonòmiques.

 

El PSC demana eleccions a Puigdemont

També s'ha referit a les eleccions el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa. Illa també ha responsabilitzat únicament el govern de Carles Puigdemont i d'Oriol Junqueras de la futura aplicació del 155, i els ha demanat que convoquin eleccions:

"Abans de dijous esperem que Puigdemont i Junqueras rectifiquin, diguin que Catalunya està dins del marc de l'estat de dreti convoquin eleccions perquè, amb garanties, els catalans puguin decidir quin serà el curs de la política catalana els pròxims anys."

Quan li han preguntat per la petició expressa feta aquest mateix dilluns pel líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que s'il·legalitzin els programes polítics independentistes, Illa ha negat aquesta possibilitat:

"Tothom és lliure de defensar el que vulgui, defensant, això sí, el marc de l'estat de dret. Les idees es poden defensar totes dins del marc de convivència de l'Estatut i de la Constitució, que es poden canviar."

Salvador Illa també ha reclamat a Oriol Junqueras que dimiteixi. Ho ha argumentat perquè, ha dit, Junqueras va mentir quan va assegurar que les empreses no marxarien en cas d'independència.

 

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut