Madrid

El PSOE destaca que el rei es presentés com a defensor de les reformes

El PSOE i el PP han valorat molt positivament la crida a la unitat del monarca espanyol per dur a terme les reformes necessàries per sortir de la crisi, i l'han vist com un sobirà "vinculat al seu temps", mentre que alguns nacionalistes bascos han criticat el seu breu esment a la violència i la situació a Euskadi. Des d'Esquerra Unida es critica que el rei sigui "avalador" de Zapatero, mentre que CiU apel·la al pacte d'estat.

Actualitzat
En el tradicional discurs de Nadal el rei Joan Carles ha assegurat que calen més reformes per rebaixar el dèficit. També ha animat tots els espanyols a oblidar-se del pessimisme que ha portat la crisi. El monarca ha diferenciat la crisi econòmica de la crisi institucional. Per evitar aquesta crisi institucional, ha dit que el més necessari és "la unitat".

La secretària de Política Internacional i Cooperació del PSOE, Elena Valenciano, s'ha referit al rei com el "missatger de l'ànim i de la confiança en el futur d'Espanya" i ha valorat positivament el missatge nadalenc, en què el monarca es va mostrar "defensor del rumb d'Espanya" i de les reformes que està fent el govern. "Hem sentit un rei vinculat al seu temps i fent-se càrrec de les dificultats del país i dels problemes dels ciutadans, defensor del rumb d'Espanya i de les reformes que estem duent a terme per aconseguir sortir de la crisi amb una societat més justa i més cohesionada". Segons ella, Joan Carles és el rei "d'una Espanya diversa i plural, que demana responsabilitat, esforç, honradesa i determinació per part de tots". Per Valenciano, Joan Carles ha estat el "missatger de la confiança en el futur d'Espanya". "

El vicesecretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons, ha afirmat que el seu partit "s'apunta" a les propostes d'unitat i reformes que ha llançat el monarca, de qui ha dit que és "un rei enganxat al terreny". Ha recordat que el PP fa temps que va dir que s'apunta a les propostes d'unitat "colze a colze, no a la unitat de la comparsa", i a reformes que han de respondre a un pla "meditat, pensat, global i pactat ", i no a la improvisació.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que comparteix amb el rei la necessitat d'emprendre reformes estructurals i ha tornat a demanar un pacte d'estat "que no ha estat factible per culpa del govern i del PP". En relació a la crisi de valors, Duran ha insistit en la necessitat de donar prioritat a l'esforç, la feina ben feta i l'estalvi davant del diner fàcil, "qüestions bàsiques" per sortir reforçats de la crisi.

El portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, ha interpretat la "referència extremadament breu i concisa" que el rei va fer al terrorisme com una prova que "a la Casa del Rei no són aliens al rumor que es produeixi una declaració de treva permanent, verificable i unilateral per part d'ETA ". "No ha volgut situar-se al marge dels temps i de les expectatives de la societat", ha dit.

Per la seva banda, el portaveu al Congrés d'ERC, Joan Ridao, ha afirmat que és molt difícil la unitat que ha demanat el rei mentre governi José Luis Rodríguez Zapatero, ja que per a això s'ha d'escoltar a tothom i "no només per l'oïda dreta".

Des d'IU, el seu coordinador federal, Cayo Lara, ha retret que només s'hagi referit a les reformes necessàries per complir els compromisos amb els mercats i institucions internacionals, i que hagi avalat les retallades que han perjudicat els més febles. Crític també ha estat el portaveu nacional del BNG, Guillerme Vázquez, que ha lamentat que el rei apostés per les reformes del govern per fer front a la crisi i no hagi centrat bona part del seu discurs en les conseqüències socials d'aquesta.

La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha assegurat que els sacrificis que ha demanat el rei en el seu tradicional missatge nadalenc han de començar "pels que més tenen", argument que ha aprofitat per demanar-li "donar exemple" i amb això renunciar a una part del pressupost que els espanyols paguen "perquè la casa reial subsisteixi". En un comunicat, Ortiz ha assegurat que "ara més que mai" cal una fiscalitat progressiva per assegurar una sortida de la crisi per a totes les famílies, i per això "no pot ser que el monarca demani esforç a tots per igual".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut