Pamplona

El PSOE descarta pactar l'alcaldia de Pamplona amb Nafarroa Bai, per no coincidir amb ANB

El PSOE de Navarra ha descartat donar suport a Nafarroa Bai a l'Ajuntament de Pamplona. D'aquesta manera, l'alcaldia tornarà a estar en mans de la Unió del Poble Navarrès (UPN), la marca del PP a la comunitat foral. Els socialistes asseguren que no volen votar conjuntament amb Acció Nacionalista Basca (ANB) per convertir la candidata de Nafarroa Bai, Uxue Barkos, en alcaldessa. Un cop desvelada aquesta incògnita, ara falta saber què passarà amb el govern de Navarra. El pacte, però, s'allunya, perquè Nafarroa Bai havia advertit que era imprescindible que l'acord comencés als municipis.

Actualitzat
L’executiva del Partit Socialista de Navarra (PSN) ha adoptat un acord en què afirma que el grup “no acceptarà, a cap efecte, cap vot d’ANB ni donarà suport a cap alternativa a l’alcaldia que depengui de manera decisòria del vot d’ANB”. Aquesta entesa és la que hauria pogut convertir en alcaldessa Uxue Barkos, la candidata de Nafarroa Bai. Aquesta formació abertzale va aconseguir ser la segona força política al consistori, amb 8 regidors, que sumats als 4 dels socialistes i als 2 d’ANB els permetien superar els 13 de la UPN.

El comunicat dels socialistes navarresos afegeix que “la legalitat d’una formació política no implica necessàriament que hagi de ser acceptada com a intelocutora política nostre, ni molt menys com a idònia, per compartir acords de gestió”. I continua: “Considerem inacceptable, i per tant rebutgem, tota combinació política en la qual per accedir a l’alcaldia, ja sigui per a un candidat/a socialista o per a tercers, sigui precís el vot d’ANB”.

El text diu que, en aquest supòsit, els regidors del PSN “s’hauran d’abstenir, no concorrent ni presentant candidatura, ni votant, ni donant suport a operacions polítiques, pactes o acords que tendeixin a aquest eventual objectiu”.

De cara a la constitució dels ajuntaments, dissabte que ve, els socialistes recorden l’aliança preferencial que han establert amb Esquerra Unida per donar-se suport mutu quan un dels dos partits sigui la llista més votada.

El PSN tenia permís de la direcció del partit a Madrid per pactar amb Nafarroa Bai, però tot i això han rebutjat aquesta opció. D’aquesta manera també s’allunya la possiblitat d’un acord entre les dues formacions al Parlament de Navarra. Des de la formació abertzale han deixat clar que el pacte a la comunitat és indivisible dels pactes municipals. Si més no, això és el que han afirmat en un comunicat previ a l’anunci dels socialistes.
Anar al contingut