Barcelona

El PSOE demana a Rajoy que obri el debat de la reforma constitucional per avançar cap a un model federal

Pedro Sánchez ha demanat al president espanyol que convoqui la Comissió Constitucional del Congrés per començar ja el debat de la reforma de la Carta Magna

RedaccióActualitzat

El PSOE fa un pas més en la seva proposta federal. Un any després de la Declaració de Granada, el PSOE s'ha trobat a Saragossa i disposat a obrir la reforma constitucional. El secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que convoqui la Comissió Constitucional del Congrés per començar ja el debat.

El líder del PSOE, acompanyat per tots els barons socialistes, ha marcat l'agenda federal al PP en la reunió del Consell de Política Federal celebrada a Saragossa. Segons el PSOE, el primer que ha de fer Rajoy és convocar representants d'institucions i autonòmies i experts per "delimitar el radi" de la reforma de la Constitució i plantejar "les solucions que puguin ser objecte de consens".

Després d'aquestes compareixences, s'hauria de posar en marxa la ponència de la Comissió Constitucional per abordar ja a fons la negociació de la reforma.

Sense concretar terminis, el secretari general socialista ha afirmat que l'objectiu és que la comissió es posi a treballar "com més aviat millor".

Sánchez també ha reclamat a Rajoy convocar una conferència de presidents autonòmics per impulsar mesures de regeneració democràtica de totes les institucions, revisar el sistema de finançament i reactivar l'economia.

El líder del PSOE fa seus així els compromisos de la Declaració de Granada, aprovada a mitjans de 2013 encara amb Alfredo Pérez Rubalcaba al capdavant del socialisme espanyol i Pere Navarro, del català.

"Actuarem en conseqüència"

Sánchez ha estès la mà per "obrir un diàleg i tancar un consens" sense postures fixes.

En cas que el PP s'hi oposi, el líder del PSOE s'ha limitat a respondre: "Esperarem la resposta de Rajoy. En cas que el PP no acceptés, actuaríem en conseqüència".

Suport a l'estratègia del PSC

Amb aquesta postura, els barons socialistes i, sobretot, Pedro Sánchez, busquen un doble efecte. D'una banda, es farà visible el compromís absolut del PSC amb l'estratègia del PSOE d'abordar la reforma constitucional, i per tant, donar prioritat a aquesta via per sobre de la del referèndum sobre la independència, legal i acordat, que demanava el partit a Catalunya.

De l'altra, el PSOE, el seu líder i els barons espanyols del socialisme avalarien algunes de les reivindicacions del PSC per a la reforma constitucional, cosa que els permetria assegurar que a Espanya hi ha un partit majoritari disposat a iniciar reformes que reconeguin les particularitats dels catalans en un estat més plural.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut