El responsable econòmic de l'equip negociador del PSOE, Jordi Sevilla
El responsable econòmic de l'equip negociador del PSOE, Jordi Sevilla
Madrid

El PSOE atribueix la desviació de dèficit a la "política electoralista" del PP

Sevilla assegura que les "males dades complicaran" la gestió del proper govern

MadridActualitzat

El responsable econòmic de l'equip negociador del PSOE, Jordi Sevilla, ha lamentat la "mala dada" de la desviació de dèficit el 2015, després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha confirmat que l'any passat Espanya va tancar amb un dèficit del 5,16%, gairebé un punt per sobre del 4,2% que exigia Brussel·les, fet que suposa uns 10.000 milions d'euros de despesa addicional.

Per Sevilla, aquesta desviació es deu a la "política electoralista" del PP, que en plena campanya va baixar l'IRPF. A més, assegura que la retallada addicional "fa més difícil la gestió del pròxim govern".

En roda de premsa des de la seu de Ferraz, Sevilla ha afirmat que la dada final de dèficit demostra que el govern de Mariano Rajoy "va mentir" en reiterades ocasions, l'última vegada al febrer, quan el president en funcions va dir que el dèficit acabaria en el 4,5%. També va mentir, ha dit, quan, abans de les eleccions de 20 de desembre, "van dir que podien baixar l'IRPF perquè el dèficit anava bé", i ara resulta que "aquesta rebaixa electoralista" ha costat "exactament el mateix que la desviació de dèficit".

Després d'assegurar que els membres de l'executiu en funcions "no tenen credibilitat", l'exministre d'Administracions Públiques s'ha preguntat "per què hem de creure'ns aquestes xifres" de Montoro. Per això, diu Sevilla, el primer que haurà de fer el proper govern serà encarregar a l'autoritat fiscal independent una auditoria sobre la "situació real de l'herència pressupostària" que deixaria el PP. Unes dades, ha afegit, que fan "molt més urgent un canvi de govern" i dificulten la tasca del pròxim inquilí a La Moncloa.

Sevilla ha explicat, finalment, que abans de la roda de premsa ha parlat amb el seu homòleg a Ciutadans, Luis Garicano, i que tots coincideixen que la dada final de dèficit "complica" la gestió del proper govern. També que ha dit que l'acord del PSOE i C's garanteix que no hi haurà retallada social i que no es pujaran els impostos a les rendes de treball.

El dèficit -per tant- s'ha desbordat per sobre les previsions, i el ministre d'Hisenda n'ha responsabilitzat directament les comunitats autònomes, sobretot Catalunya i el País Valencià. En un discurs poc autocrític, Montoro ha exigit a les comunitats autonòmes un pla d'ajust. Les insta a destinar els recursos d'aquest any a pagar el dèficit del 2015, i no a noves despeses. De tota manera, --diu-- això no suposarà més retallades.

Anar al contingut