Barcelona

El PSC votarà a favor dels pressupostos de l'Estat però amenaça amb un canvi en la relació amb el PSOE

El PSC ha confirmat que els seus 25 representants al Congrés dels Diputats votaran, dijous, a favor dels pressupostos generals de l'Estat. La cúpula del carrer Nicaragua ho ha acordat per unanimitat. Els socialistes catalans continuaran batallant per aconseguir un nou finançament i adverteixen que si el govern espanyol no compleix, "les relacions entre el PSC i el PSOE no tornaran a ser com abans".

Actualitzat
Això ho ha dit el portaveu del PSC, Miquel Iceta, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació per explicar com havia anat la reunió de l'executiva dels socialistes catalans. Iceta ha dit que, per unanimitat, s'ha decidit que, dijous, els diputats del PSC al Congrés dels Diputats votaran a favor dels pressupostos generals de l'Estat. Era un dilema que el partit s'havia plantejat, ja que algunes veus importants dels socialistes catalans havien apostat per no aprovar els comptes i, d'aquesta manera, pressionar per aconseguir un nou model de finançament.

Iceta, però, ha dit que la batalla pel nou finançament no es deixa de banda, i que el partit continuarà treballant per aconseguir-lo. Es marquen el 31 de desembre com a data límit, i ha instat el PSOE a complir-ne les dates. Insten els seus companys del PSOE a complir l'Estatut si no volen, segons ha assegurat Iceta, que "les relacions no tornin a ser com abans".

Decisió ja anunciada

Aquests últims dies, algunes veus del partit, com José Zaragoza i Carme Chacón, justificaven un "sí" a aquests pressupostos. Més crític s'hi havia mostrat el conseller d'Economia, Antoni Castells, que va defensar que els diputats del PSC fessin valer la seva força al Congrés. Castells és del parer que sense un finançament per a Catalunya no és lògic que es votin aquests pressupostos. La mateixa posició mantenen i reclamen, al PSC, des de les files de CiU, ERC i ICV .

Jordi Hereu també va manifestar que aquests comptes de l'Estat eren importants per als ajuntaments. L'alcalde de Barcelona i secretari de Política Municipal del PSC també va assegurar que el seu partit no renunciarà a obtenir un bon finançament per a Catalunya. Ho va dir després de la reunió del consell d'alcaldes del PSC que ell mateix va presidir diumenge i en què van decidir afrontar la crisi potenciant les inversions públiques i les polítiques socials.

En aquesta línia, dissabte, el viceprimer secretari, Miquel Iceta, va assegurar que un "no" als pressupostos beneficiaria el Partit Popular. Aquest diumenge, Iceta va remarcar al seu blog personal la importància d'uns pressupostos que incorporen 4.626 milions d'euros per a Catalunya, que inclouen esmenes d'ERC i CiU i que tindran unes "conseqüències molt importants sobre l'estabilitat del govern espanyol" en un moment especialment delicat per a la conjuntura econòmica.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut