El PSC presentarà una esmena a la totalitat a la proposició de llei per la creació de la nova comarca del Lluçanès

El PSC presentarà una esmena a la totalitat a la proposició de llei per la creació de la nova comarca del Lluçanès

El PSC presentarà una esmena a la totalitat a la proposició de llei per la creació de la nova comarca del Lluçanès

Les diputades del PSC Marta Moreta i Eva Martínez durant la roda de premsa d'aquest dimecres a la seu del partit a Vic per exposar el seu posicionament sobre la creació de la nova comarca del Lluçanès

Les diputades del PSC Marta Moreta i Eva Martínez durant la roda de premsa d'aquest dimecres a la seu del partit a Vic per exposar el seu posicionament sobre la creació de la nova comarca del Lluçanès. Pla mig. 11 de gener de 2016 (Horitzontal).

ACN Vic.-La diputada del PSC, Marta Moreta, ha anunciat que els socialistes presentaran una esmena a la totalitat a la proposició de llei per la creació de la nova comarca del Lluçanès abans que finalitzi el termini, el proper 16 de gener. Els socialistes veuen "innecessari" crear noves estructures, "que comportaran la creació d'un consell comarcal amb 19 consellers i la dotació d'un pressupost que pot rondar els 600.000 euros", "i encara menys quan aquesta setmana s'està a punt d'encetar un debat a nivell de Catalunya sobre com ha de ser la nova distribució territorial del país". Moreta creu que "no té sentit" que es creï una comarca que inclogui els cinc municipis on va guanyar el 'no', encara que el text reculli que un cop formada la nova comarca, aquells municipis que ho creguin oportú en podran sortir. Per la diputada "això no està tan clar", i més tenint en compte que s'haurà d'engegar un nou procediment per modificar la llei.

La diputada del PSC i membre de la ponència redactora, Eva Martínez, ha assenyalat que "una comarca amb 19 consellers i un pressupost al voltant dels 600.000 euros no és el model de comarca que reclamaven els alcaldes del 'sí', ni tampoc, òbviament, els del 'no'". "Abans de consensuar el text, el PSC va ser l'únic partit va proposar que els alcaldes vinguessin al Parlament a explicar-se", ha relatat la diputada. "En la reunió va quedar clar que els alcaldes del 'no' no volien formar part de la comarca des del primer moment", ha explicat Martínez. Per la seva banda, els del 'sí' no volien construir una comarca "mimètica" a la del Moianès. "Però finalment el text de la ponència ha estat una còpia del text del Moianès i no s'ha fet cap adaptació pel Lluçanès", ha lamentat la diputada.Segons la diputada Marta Moreta, tampoc hi ha hagut "unanimitat" per part dels diferents municipis en tot el procés de creació de la comarca del Lluçanès. "No hi ha hagut consens", ha destacat. "I si un municipi va dir que no volia entrar, ara no se'l pot forçar", ha recriminat Moreta en relació a la disposició addicional que contempla la proposició de llei en què es diu que els municipis del 'no' es podran desvincular de la comarca un cop aquesta hagi estat creada.Per Eva Martínez, el Govern "no ha fet els deures" i s'ha "desentès" del procés de creació de la nova comarca, "traslladant la responsabilitat al Parlament". "Amb el Moianès sí que ho van fer, i van encarregar informes de viabilitat, per exemple, que després van formar part del tràmit parlamentari", ha destacat. Per aquest motiu, Martínez ha criticat que el Departament de Governació que no hagi fet "tota la feina de documentació prèvia". Pels socialistes, el text actual "no soluciona res i no és el que demanaven els alcaldes". El PSC veu "innecessària" la creació de la nova comarca del Lluçanès, però a més creu que també perjudicaria els interessos de la comarca d'Osona, "perquè passaria a percebre menys recursos", ha dit Marta Moreta. La diputada ha destacat que els socialistes no estan en contra del Lluçanès, ni contra el fet que es mancomunin serveis que arribin als 7.000 habitants que engloba el territori, però no de la manera com s'ha portat el procés i per això no pensen aprovar el text que de moment hi ha sobre la taula. Tot i això, si el text recollís que el Lluçanès es crearà com una comarca singular, llavors estrien disposats a parlar-ne.