Parlament de Catalunya

El PSC ofereix suport al govern per reclamar el fons de competitivitat

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha assegurat que el govern de la Generalitat tindrà els socialistes al costat en la reclamació del fons de competitivitat, tot i que no ha concretat si signaran o no la proposició no de llei presentada per Esquerra al Congrés, tal com ha demanat aquest dimarts el portaveu de l'executiu, Francesc Homs. CiU ja ha respost agraint aquest gest del PSC però els demana que "passin de les bones paraules als fets". Solidaritat ha estat l'única formació que ha rebutjat clarament un front unitari dels partits catalans.

Actualitzat
"El govern de la Generalitat tindrà el PSC al seu costat en l'exigència del compliment del fons de competitivitat pel que calgui, però que diguin quina és l'estratègia". Amb aquesta promesa de "suport" genèric, Laia Bonet ha respost la crida llançada al matí pel portaveu del govern, Francesc Homs, que ha "demanat formalment ajuda" al PSC de cara a la negociacio´amb el govern espanyol.

El grup socialista no ha explicitat si signaran la proposició no de llei que ha presentat Esquerra al Congrés dels Diputats, tal com reclama l'executiu, però ha insistit que donaran suport al govern de la Generalitat "en tot moment". Bonet, però, ha instat l'executiu a convocar-los i explicar quina estratègia pensen seguir.

Preguntada directament sobre si els socialistes catalans estarien disposats a trencar la disciplina de vot del PSOE, Bonet ha reiterat que donaran "tot el suport al govern en el que demani per donar compliment" a l'acord de finançament que incorpora la quantia del fons de competitivitat.

El portaveu adjunt de la federació nacionalista al Parlament, Ramon Espadaler, ha demanat al PSC "que passi de les bones paraules als fets", tot i agrair el gest d'acostament dels socialistes.

El PPC, disposat a votar la iniciativa d'Esquerra

Els populars catalans sí que han descartat signar la proposició no de llei dels republicans, tot i que s'han mostrat oberts a votar-la, en cas que el contingut passi perquè "es compleixi la llei" i "es pagui el 2011 el fons de competitivitat". El portaveu parlamentari popular, Enric Millo, ha remarcat que, en aquestes iniciatives, "el més important no és qui la signa, sinó qui la vota" i també ha recordat que el PP ja ha presentat la seva pròpia iniciativa al Senat reclamant el pagament dels 1.450 milions d'euros.

Millo ha demanat al govern que busqui complicitats amb altres comunitats autònomes que es troben en una situació similar a Catalunya. Pel portaveu popular, territoris governats pel PP com Madrid o el País Valencià poden col·laborar amb Catalunya en aquesta qüestió.

Tant Iniciativa com Esquerra ja havien mostrat la seva coincidència amb el govern català en la reclamació dels diners del fons de competitivitat. Tanmateix, la portaveu ecosocialista, Dolors Camats, ha criticat la posició des de la qual l'executiu reclama aquest import. Per Camats, els arguments del govern Mas perden força quan el mateix executiu "es pot permetre el luxe de prescindir d'ingressos propis" rebaixant la recaptació fiscal. Per la seva banda, la republicana Anna Simó ha demanat als diputats socialistes que treballin per fer complir el que està pactat.

Des de Ciutadans, el portaveu Jordi Cañas ha retret al govern que faci crides a la unitat dels partits catalans amb l'única intenció de "generar una fractura al PSC". En la mateixa línia que Enric Millo, Cañas ha instat l'executiu a fer "un front comú, però amb altres comunitats autònomes que tenen problemes comuns" per tal d'actuar "de forma sincronitzada".

Solidaritat, l'única oposició rotunda

El partit més dur amb el govern ha estat Solidaritat, que ha menyspreat les crides de l'executiu a un front comú. El diputat Uriel Bertran ha dir que si els partits catalans han de fer "fronts comuns" ha de ser amb l'objectiu "d'avançar". Bertran ha considerat un "insult a la intel·ligència" dels catalans i de "pèrdua de temps" la negociació dels 1.450 milions del fons de competitivitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut