Barcelona

El PSC insisteix al govern que cal mantenir tot l'impost de successions

El PSC considera insuficient la proposta del govern de mantenir una part de l'impost de successions. L'executiu vol suprimir aquesta taxa per a herències de primer i segon grau però no per a successions a partir de tercer grau de consanguinitat. Els socialistes reclamen que es mantingui tot l'impost. Des del Grup Mixt, Ciutadans i Solidaritat coincideixen a acusar el govern d'improvisar en aquesta qüestió. Els diputats Jordi Cañas i Uriel Bertran demanen a l'executiu que concreti ja com quedarà l'impost de successions.

Actualitzat
El PSC manté que l'impost s'ha de quedar igual, si més no mentre duri aquesta crisi econòmica. El PSC diu que aquesta és la mesura que ha d'adoptar CiU si realment vol comptar amb ells de cara a l'aprovació dels pròxims pressupostos d'aquest 2011. Recordem que els comptes s'hauran d'aprovar abans de les eleccions municipals, com es van comprometre amb un acord amb el PP.

Pel cap de l'oposició, Joaquim Nadal, els canvis plantejats són molt petits, i per tant és molt difícil poder acostar posicions. Nadal ha afirmat que la proposta del govern de CiU de mantenir la taxa per a les herències de tercer grau "no canvia les condicions que van donar a conèixer". I ha afegit que "o hi ha una renúncia temporal a l'aplicació del programa del govern de CiU aquest any pel que fa a aquest impost i no es renuncia als ingressos que pugui comportar o no hi haurà les condicions per tal d'avançar en la negociació dels comptes".

Nadal també ha recordat que si es retarda la supressió d'aquest tribut, tal com planteja el PSC, CiU no estaria incomplint cap promesa electoral sobre l'eliminació de l'impost de successions.

Per la seva banda, Ciutadans i Solidaritat, des del grup Mixt, han acusat d'improvisació el govern sobre aquesta qüestió. El diputat Jordi Cañas ha dit que "el 'donde dije digo, digo Diego' s'està convertint en la forma d'entendre la política" per part de l'executiu convergent. En el mateix sentit, el diputat de Solidaritat Uriel Bertran ha dit que els canvis "estan desorientant la ciutadania" i ha demanat a l'executiu de Mas que concreti ja com quedarà l'impost de successions.

Tot plegat, després que el govern ha anunciat que eliminarà abans de les eleccions municipals aquesta figura impositiva en les herències entre cònjuges o entre pares i fills -primer grau- i entre germans o entre avis i néts -segon grau-. En canvi, es mantindrà el tribut a partir del tercer grau, és a dir, entre oncles i nebots, i d'aquí endavant. "L'impost no desapareix. El que desapareix són determinats trams", ha explicat el secretari del govern.

Actualment, la Generalitat recapta 250 milions d'euros l'any per aquest impost, del qual té competència exclusiva. El minvament previst de 130 milions es compensarà mitjançant una "millor gestió" dels recursos públics, motiu pel qual es tracta d'una xifra perfectament assumible per a les arques públiques, segons Gordó.

Davant les acusacions dels tres partits d'esquerres, que s'oposen frontalment als plans del govern sobre successions, Gordó els ha recordat que ells ja van rebaixar substancialment aquest tribut en plena crisi econòmica.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut