Barcelona

El PSC especula ja amb la sortida d'ERC del govern i Maragall es podria decidir entre avui i demà

Incertesa al voltant del futur del govern català. L'expulsió dels republicans sembla ja decidida, i ara s'especula amb quin serà el millor moment per fer-ho, si abans o després del plebiscit. El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, ha assegurat que la decisió no està presa, però la vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre, ha avançat que després de la votació de l'Estatut al Senat el govern podria tenir algun canvi. Fins i tot ha declarat que el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ho decidirà entre avui i demà.

Actualitzat

"Esperem a veure demà què decideix Maragall". Amb aquestes paraules, De Madre s'ha referit a les importants qüestions a què ha de fer front el president català.

Primer, Maragall haurà de decidir si fa fora del govern els membres d'ERC. En aquest sentit, el president ja va avançar durant l'última compareixença al Parlament que prendria les mesures que fessin falta en el cas que perillés l'aprovació de l'Estatut.

Segon, i si finalment s'opta per fer fora del govern els republicans, s'haurà de decidir si es fa abans o després del referèndum sobre l'Estatut.

Des del PSC són moltes les veus que ja donen per mort el tripartit. Així, el secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, no considera coherent mantenir ERC en un govern majoritàriament partidari del "sí" a l'Estatut.

Sobre la decisió d'expulsar els republicans abans o després del plebiscit, Zaragoza ha assegurat que la decisió no està presa i que quan Maragall la prengui obtindrà tot el suport del partit. De tota manera, Zaragoza s'ha posicionat favorable a fer-ho després per evitar que ERC -segons ha dit- continuï debilitant Catalunya.

De Madre ha anat una mica més enllà i ha declarat que després de la votació de l'Estatut al Senat "és possible que el govern pugui tenir algun canvi". Fins i tot hi ha posat termini, un curt termini: Maragall ho decidirà "entre aquesta nit i demà".

La vicepresidenta del PSC ha negat que el PSC frenés un pacte entre Maragall i ERC per salvar el tripartit, ja que "el PSC, des del primer moment, ha dit a Maragall que fes el que considerés més convenient, tenint en compte els interessos de Catalunya". De fet, De Madre ha reconegut la possibilitat que es reediti el tripartit català després de les eleccions, però ha admès que seria una segona experiència "complicada".

ERC i l'Estatut

Malgrat les discrepàncies que ERC ha protagonitzat amb els seus socis de govern durant tota la legislatura, l'anunci del "no" dels republicans en el referèndum sobre l'Estatut ha precipitat la que podria ser la crisi final del tripartit.

El PSC acusa els republicans de faltar a la seva paraula. "ERC ha mantingut una actitud erràtica respecte a l'Estatut, molt controvertida", ha declarat De Madre, i ha seguit: "ERC ha mantingut una actitud de certa deslleialtat amb el compromís donat no només als socialistes i al president del govern, sinó també a la ciutadania".

Zaragoza també s'ha referit a aquesta qüestió i fins i tot ha arribat a posar en qüestió que els republicans s'abstinguin en la votació al Senat. Segons ha explicat el secretari d'Organització del PSC, ERC també es va comprometre a no votar com el Partit Popular en el referèndum i ho han acabat fent.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut