Barcelona

El PSC decidirà el nou rumb al congrés de l'octubre, que no avançarà

La direcció del PSC ha acordat que "revisarà tot el que faci falta" de la seva estratègia després de recollir aquest diumenge el pitjor resultat de la seva història en unes eleccions municipals, però no avançarà el seu congrés, que se celebrarà a l'octubre, tal com estava previst. El viceprimer secretari i portaveu de l'executiva, Miquel Iceta, ha assegurat que el partit ha d'iniciar una deliberació llarga i profunda, que no es limiti a "bones paraules i gestos espectaculars". A diferència del que ha passat a ERC, en què la direcció ja ha dimitit en bloc, la del PSC es manté fins al congrés.

Actualitzat
El PSC s'ha imposat una renovació "profunda, sòlida i col·lectiva" com a resposta a la "severa derrota" en les municipals i al cop de les autonòmiques, però ha decidit no avançar el congrés que ha d'elegir la seva nova direcció, que es farà "a final d'octubre".

Després d'una reunió de quatre hores de l'executiva, el portaveu del partit, Miquel Iceta, ha justificat la decisió de no avançar el congrés, tal com havien plantejat alguns membres de l'executiva, per garantir un ampli procés de participació de la militància.

A preguntes dels periodistes, Iceta ha garantit que el PSC "revisarà el que faci falta" per tornar a recuperar la confiança dels catalans i que al congrés "tot" es posarà "en discussió", però ha subratllat que la direcció no dimitirà en bloc ni hi haurà una situació d'interinatge fins al congrés.

Iceta ha assegurat que la "principal causa" de la pèrdua de 203.330 vots i 453 regidors respecte a les municipals 2007 és el "malestar social que ha castigat especialment els governs", si bé ha recordat que el PSC ha sumat 150.000 vots més que en les autonòmiques del 2010, una dada amb la qual no pretenia "matisar" els mals resultats d'ahir, ha dit.

El PSC rebutja anticipar les generals i evita culpar el PSOE de la seva derrota

El PSC ha rebutjat anticipar les eleccions generals, ja que a Espanya i ha evitat culpar només al PSOE i a la gestió del govern de José Luis Rodríguez Zapatero de la seva històrica derrota a les eleccions municipals a Catalunya.

Després que, per primera vegada en la història de la democràcia, el PSC ha perdut la condició de partit més votat en les locals, i a alcaldies emblemàtiques com Barcelona i Girona, el seu viceprimer secretari i portaveu, Miquel Iceta, ha vist necessari donar estabilitat política davant la crisi econòmica. "A Espanya -ha dit- no l'interessa un escenari d'inestabilitat política que pugui empitjorar una situació econòmica europea prou delicada", tot i que, ha afegit, aquesta decisió només li correspon al president del govern.

Tura demana autocrítica

L'exconsellera del PSC Montserrat Tura ha lamentat els resultats, "molt dolents", de la formació a les eleccions municipals. "Que el partit ha de reflexionar amb profunditat està claríssim", ha dit després que el partit ha perdut força en el seu puntal més gran, que és la política municipal.

A més de perdre en municipis amb candidatures "extraordinàries", Montserrat Tura ha recordat que CiU ha arrabassat l'Ajuntament de Barcelona després de 32 anys de governs socialistes, la Diputació i consells comarcals.

L'exconsellera d'Interior i Justícia considera inadmissible "que el projecte de la cohesió social tingui cada vegada la veu més fluixa" i ha animat els seus companys a tornar a guanyar la confiança de la ciutadania.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut