Barcelona

El PSC decidirà aviat el seu candidat a la Generalitat i la resta de partits reclamen la convocatòria urgent dels comicis

Les direccions dels partits catalans i també les del PSOE i del PP analitzen avui la victòria del "sí" al referèndum de l'Estatut, que ha obtingut el 73,9% dels vots, enfront del 20,7% de vots negatius. Un cop aprovat l'Estatut, això sí, amb una participació d'un 49,42%, l'expectativa se centra ara a saber la data de les eleccions autonòmiques i si Pasqual Maragall es presentarà a la reelecció. El PSC dóna per obert el debat sobre la candidatura a la Generalitat amb l'objectiu d'enllestir-lo aviat. La resta de partits reclamen la convocatòria urgent dels comicis.

Actualitzat

Dia d'anàlisi després del referèndum de l'Estatut, que va donar la victòria al "sí" amb un 73,9% dels vots. El 20,76% va optar pel "no" amb una participació que no va arribar a la meitat del cens. Va ser d'un 49,42%, uns deu punts per sota del text aprovat el 1979. Les executives de tots els partits valoren avui aquestes xifres. Però, un cop aprovat l'Estatut, ara la gran pregunta és saber quina serà la data de les eleccions autonòmiques i si Pasqual Maragall repetirà com a candidat.

Amb aquest rerefons, Maragall i Montilla s'han tornat a trobar a l'executiva del PSC, on, amb més calma, han tornat a analitzar els resultats, però on també ha quedat clar que tots els esforços es dediquen, ja, a les eleccions anticipades de la tardor. Els dirigents socialistes han coincidit a expressar la conveniència de resoldre en un termini breu la incògnita de qui encapçalarà la llista de la candidatura del PSC a la Generalitat.

Sobre la data de les eleccions, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha precisat que la decisió l'ha de prendre el president Maragall i que l'executiva no ha tractat aquesta qüestió. Sembla, però, que els socialistes estarien treballant amb diverses dates, entre les quals el 22 d'octubre i el 19 de novembre.

I mentre el PSC manté la incògnita, els partits comencen a reclamar al president català que fixi com abans millor la data dels comicis. En aquest sentit s'ha expressat el president de CiU, Artur Mas, que ha advertit que en els pròxims dies pressionarà Maragall perquè ho esclareixi. Segons Mas, els comicis haurien de celebrar-se a l'octubre perquè, amb l'Estatut ja aprovat, "ara es tracta d'aplicar-lo i això només pot fer-ho un govern fort legitimat per la població".

També Iniciativa per Catalunya considera urgent que el president de la Generalitat convoqui les eleccions autonòmiques al més aviat possible. Ho ha dit el president de la federació, Joan Saura, després de la reunió de la formació per analitzar els resultats del referèndum de l'Estatut. Segons Saura, no s'hauria d'obrir el Parlament a la tardor i els comicis s'haurien de celebrar la segona quinzena d'octubre.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut