Barcelona

El PSC busca consens per la futura llei de vegueries i ERC i ICV n'assenyalen la urgència

El PSC intenta posar pau i buscar el màxim consens al territori per tal de tirar endavant la futura llei de vegueries. El portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, s'hi ha compromès després de les crítiques d'alguns alcaldes del PSC a la nova norma i també des de la Vall d'Aran. Mentrestant, ERC i ICV han assenyalat la necessitat d'aprovar aquesta nova llei abans que s'esgoti la legislatura. La previsió és que el govern aprovi l'avantprojecte de la llei de vegueries en el primer consell executiu de l'any, el 5 de gener del 2010, i que el Parlament hi doni llum verda abans del final del mandat.

Actualitzat
Els socis del tripartit s'han mostrat aquest dilluns compromesos i confiats en l'aprovació de la futura llei de vegueries, que inclou la divisió de Catalunya en set vegueries.

La futura norma està trobant reticències en alguns alcaldes socialistes com el de Tarragona i el de Lleida. Algunes veus al territori també reclamen una vuitena vegueria al Penedès i s'alcen veus contra la incorporació de la Vall d'Aran a la vegueria de l'Alt Pirineu. Una altra qüestió que suscita polèmica és la de la capitalitat que en alguns casos es disputen dues ciutats, com ara Reus i Tarragona.

Des del PSC, el seu portaveu, Miquel Iceta, ha adquirit el compromís de buscar el màxim consens territorial perqué s'aprovi la nova norma. Iceta ha explicat que buscarà acords sobretot després que alguns alcaldes socialistes com el de Tarragona i Lleida s'han pronunciat en contra de la futura norma.

Mentrestant, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha instat el PSC a ser lleial en aquesta qüestió. Ridao s'ha mostrat confiat que el PSC hi votarà a favor malgrat les reticències d'alguns alcaldes socialistes. El republicà ha puntualitzat que tot i l'oposició d'alguns alcaldes, la norma ha estat "avalada pel Consell de Governs Locals" i s'ha negociat amb òrgans de suport locals. ERC en la seva executiva d'aquest dilluns ha aprovat una resolució de suport a la vuitena vegueria, la del Penedès.

Des d'ICV, Joan Herrera, ha reclamat que la llei de vegueries sigui una realitat aviat. Herrera ha fet una crida a evitar "debats i polèmiques" sobre el nombre definitiu de vegueries i aprovar, de moment, la llei que en preveu set.

Des de CiU, Josep Maria Pelegrí, ha explicat que està convençut que, tot i la polèmica, hi ha un pacte implícit entre socialistes i republicans sobre la llei de vegueries.
Anar al contingut