Madrid

El projecte de reforma laboral preveu acomiadaments més barats si l'empresa està en crisi

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha avançat les principals línies de la reforma laboral en la roda de premsa de després del Consell de Ministres. Segons Corbacho, les empreses amb sis mesos de pèrdues podran acollir-se a l'acomiadament per causes econòmiques amb 20 dies d'indemnització. S'implantarà el model alemany per reduir la jornada laboral entre el 10% i el 70%, un percentatge "suficient per ajustar per hores la producció d'una empresa". Paral·lelament, el govern treballa per aconseguir suports parlamentaris per a una reforma que s'aprovarà per decret dimecres que ve.

Actualitzat
El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha assenyalat que el govern donarà la "màxima extensió possible" a l'ús del contracte de foment de l'ocupació, perquè donarà "certesa a l'empresari" i "garanties al treballador". El ministre ha rebutjat que flexibilitat sigui el mateix que precarietat, i ha assegurat que suposa el pas necessari per "aconseguir seguretat i mantenir llocs de treball".

El govern, segons Corbacho, vol una reforma útil i substancial del mercat laboral que serveixi per molts anys. La reforma vol, sobretot, crear ocupació, fer perdre la por als empresaris sobre el cost d'un possible acomiadament i proposa estendre el contracte de foment de l'ocupació que preveu un acomiadament de 33 dies per any treballat, més barat que l'actual, de 45 dies. Els sindicats veuen en aquest punt un abaratiment de l'acomiadament. Però l'executiu, tenint en compte que dóna per fet que la vaga general es convocarà, ara, prefereix tirar per aquest camí, més beneficiós per als empresaris.

En aquesta mateixa línia, el document apunta que una empresa amb problemes econòmics greus pot acomiadar de forma procedent, de tal manera que l'acomiadament només li costaria 20 dies per any. El govern, a més, en els contractes indefinits, preveu que l'acomiadament fos pagat en part pel Fons de Garantia Salarial, una nova ajuda per als empresaris. En canvi, els acomiadaments per als treballadors temporals els pagarien íntegrament els patrons, una manera de promocionar els contractes indefinits.

Un punt que sembla tenir el vistiplau de tothom és l'anomenat "model alemany". Una empresa amb problemes econòmics reduirà la jornada dels seus treballadors, el sou serà pagat per l'empresa i l'Estat i s'evitarà l'acomiadament. La reforma també donarà incentius en forma de supressió de quotes als empresaris que contractin joves. Fins ara, els joves eren els que tenien fins a 21 anys; amb el nou model, passarien a ser els que en tinguessin menys de 24.

El Congrés votarà la reforma laboral el 22 de juny

La vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha avançat que el decret de reforma laboral que el govern espera consensuar amb els grups parlamentaris anirà al Congrés per a la seva convalidació el pròxim 22 de juny i ha confiat que el nou model de mercat laboral estigui en marxa abans que acabi el mes.

Segons ha dit, la reforma laboral, és "imprescindible". En roda de premsa després del Consell de Ministres, De la Vega ha explicat que els eixos que vertebraran la reforma laboral del govern seran la modernització del mercat laboral, la flexibilitat de les relacions laborals i l'equilibri entre els drets dels treballadors i les necessitats de l'economia. 

Ja han començat les converses amb els grups parlamentaris 

De la Vega ha confirmat que "ja hi ha hagut alguna conversa" amb els grups parlamentaris de cara a la convalidació del decret, i ha assegurat que l'executiu s'esforçarà per aconseguir el "màxim consens possible". Preguntada per si el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, serà present a les reunions amb els grups, De la Vega ha assenyalat que el cap de l'executiu "sempre s'ha implicat en totes les reformes que promou el govern" i que "dirigeix directament" els processos. En aquest sentit, ha dit que Zapatero "mantindrà les converses que consideri oportunes".

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut