Barcelona

El projecte de pressupostos no inclourà ingressos subjectes a la negociació política amb el govern espanyol

Junqueras vol uns pressupostos "realistes" i només hi posarà els ingressos dels impostos suspesos, en contra del que demana la CUP per donar-hi suport

Olga Nolla / Pilar AbrilActualitzat

Els comptes que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, presentarà al Parlament d'aquí a pocs dies no contindran, finalment, cap modificació de l'impost sobre la renda. Les hipotètiques baixades d'impostos per a les rendes més baixes i l'augment de la pressió fiscal per a les més altes s'abordaran durant la tramitació parlamentària. No hi haurà sorpreses, per tant, en aquest àmbit, però sí en el plantejament de fons: a diferència dels pressupostos de l'any passat, quan l'aleshores conseller, Andreu Mas-Colell, va fiar 2.500 milions d'euros en ingressos al resultat de la negociació amb Montoro, aquest cop, no s'hi inclourà cap ingrés d'aquestes característiques.

Segons ha pogut saber TV3, els impostos que ja han estat anul·lats pel Tribunal Constitucional no figuraran als comptes (aviació comercial, emissió de gasos de la indústria i producció elèctrica d'origen nuclear, i impost de dipòsits bancaris). Sí que es comptabilitzaran, en canvi, com a ingressos, els 29 milions d'euros que es preveu ingressar amb l'impost sobre els habitatges buits o el que grava les empreses d'internet, suspesos pel Constitucional, però que no han estat anul·lats definitivament.

El departament que encapçala Oriol Junqueras és partidari de formular uns comptes "més realistes" aprofitant que el vent de la recuperació econòmica bufa al seu favor, però també obligats per un ministre d'Hisenda en funcions que -potser per la pressió de Brussel·les- rebutja ara qualsevol mena de "maquillatge" en el projecte de pressupostos. La incorporació d'aquestes reclamacions ha estat defensada, en canvi, per la CUP.

Els pressupostos preveuen assolir el nou objectiu de dèficit del -0,7% gràcies als 1.400 milions d'euros de la liquidació del 2014, els 520 milions d'euros de les bestretes del finançament corresponents a aquest any i els 850 milions d'euros que preveu estalviar en interessos. Tot plegat permetrà assumir la major despesa derivada del pla de xoc, que se situa al voltant dels 270 milions d'euros. Aquesta serà l'única partida important que creixerà, perquè la inversió quedarà limitada al pagament de les obres que s'han fet en anys anteriors amb mètodes de finançament diferit en el temps.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut