Un tècnic del Centre de Reproducció de Fauna de Torreferrussa al campanar de la Basílica de Castelló d'Empúries instal·lant una caixa niu per a…
Un tècnic del Centre de Reproducció de Fauna de Torreferrussa al campanar de la Basílica de Castelló d'Empúries instal·lant una caixa niu per al xoriguer petit, aquest 5 de març de 2018. (Vertical)

El programa de reintroducció del xoriguer petit comptabilitza 44 parelles a les comarques gironines durant el 2017

ACN Castelló d'Empúries.-El programa de reintroducció del xoriguer petit ha comptabilitzat 44 parelles a les comarques gironines durant el 2017, onze més que l'any 2016. Tècnics del Centre de Reproducció de Fauna de Torreferrussa han col·locat aquest dilluns deu caixes-niu noves al campanar de la Basílica de Castelló d'Empúries, l'únic nucli urbà de Catalunya que està inclòs al projecte amb l'objectiu de promoure l'establiment i reproducció d'aquesta espècie en perill d'extinció. El tècnic del centre, Francesc Carbonell, ha explicat que alguns dels pollets que van alliberar fa deu anys al municipi van "escollir" el temple per criar. "Ara el que fem és posar més caixes per facilitar-los la posta", remarca. En total, a tot Catalunya s'ha registrat un increment de la població d'aquests exemplars d'un 13%, passant de les 84 parelles que hi havia l'any 2016 a les 97 del 2017.

Fa 29 anys que la Generalitat treballa per a la reintroducció d'aquesta espècie en perill d'extinció. De fet, a mitjans dels anys 80 va desaparèixer de Catalunya però el projecte iniciat l'any 1989 ha permès la seva recuperació mitjançant l'alliberament a la natura d'exemplars criats en captivitat. El programa, que es duu a terme des del Centre de Recuperació de Fauna de Torrefarrussa, allibera cap any prop d'un centenar d'exemplars d'aquest ocell. L'any 2017 es van alliberar 57 pollets nascuts al centre en dos indrets de les comarques gironines: a l'Albera i al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Castelló d'Empúries és l'altre indret que participa en el projecte i és únic nucli urbà de tot el país que compta amb una població estable. En total, a tot Girona durant el 2017 s'han comptabilitzat 44 parelles, onze més que l'any anterior. Aquestes, sumades a les 53 que es tenen localitzades a Lleida (dues més que l'any 2016), significa que a tot Catalunya la població compta amb 97 parelles, un 13% més que l'any anterior. Per seguir promovent la seva reproducció i establiment, aquest dilluns tècnics del centre han col·locat deu noves caixes niu al campanar de la Basílica. La primera parella s'hi va instal·lar fa quatre anys i la colònia ha anat creixent sense necessitat de fer-hi cap alliberament. A hores d'ara, hi ha cinc parelles establertes. La manca de forat on fer nius i la "competència" amb altres espècies com les gralles i els coloms, van portar als experts a posar-hi les primers estructures provisionals l'any passat i ara s'han renovat. Un cop s'executi la restauració d'una part del temple que hi ha pendent, s'hi faran estructures definitives per afavorir la cria fent-les compatibles amb la conservació del monument d'interès cultural. El projecte compta amb el suport i col·laboració del Bisbat de Girona i l'Ajuntament, que acull cinc parelles més en el marc del projecte que es va iniciar al municipi l'any 2012. Un ocell migratori i de costumsEl xoriguer petit és una espècie migratòria que està present a Catalunya durant la temporada d'estiu, coincidint amb l'època reproductiva. El seu cicle fa que arribin a les zones de cria a finals de febrer i s'hi quedin fins a mitjans de setembre. El tècnic del centre, Francesc Carbonell, ha explicat que és una espècie que repeteix sempre els mateixos patrons i que quan els alliberes en una zona creuen que hi han nascut i "sempre hi tornen a criar". El programa de reintroducció d'aquest ocell compta amb el suport de propietaris de finques, entitats, empreses i ajuntament, que cedeixen espais i edificis per a la col·locació d'estructures que afavoreixen el creixement de l'espècie. L'objectiu és evitar que els depredadors tinguin un accés fàcil als nius i minimitzar, així, els danys a les colònies de cria. Entre les actuacions que es fan per consolidar la presència de l'espècie a Catalunya també hi ha la construcció de torres destinades a aquests ocells i la millora d'espais de cria.

Anar al contingut