Pla general de l'Aula Magna de l'Hospital Universitari de Vic durant la presentació dels resultats del programa de cribratge de càncer de …
Pla general de l'Aula Magna de l'Hospital Universitari de Vic durant la presentació dels resultats del programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Osona, la Garrotxa i el Ripollès. Imatge del 6 d'abril de 2017 (Horitzontal).

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Osona permet detectar 72 casos

ACN Vic.-El programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Osona per a persones d'entre 50 i 69 anys, que va començar a finals del 2014 i s'ha allargat fins a finals del 2016, ha permès detectar 72 casos. En total, s'han fet la prova gairebé 22.000 persones, de les 37.300 que estaven cridades a participar-hi. D'aquelles analitzades, un 7,1% ha tingut un resultat positiu al test de sang oculta en femta, que després s'han derivat a l'hospital per fer una colonoscòpia que ha confirmat o descartat una possible lesió. La cap de la unitat d'Anatomia Patològica d'Osona, Maria José Martínez, ha destacat l'alta participació de la població en el programa, un 59%, una xifra que segons ha explicat se situa per sobre la mitjana catalana. Martínez ha assenyalat que l'alta participació s'explica perquè institucions osonenques com Osona Contra el Càncer o Rotary Club han contribuït a la sensibilització de la població. Els resultats s'han presentat aquest dijous en una jornada a l'Hospital Universitari de Vic.

En total s'han realitzat 1.285 colonoscòpies que després han permès detectar 72 càncers invasius, 236 adenomes d'alt risc, 340 adenomes de risc intermedi, i 228 adenomes de baix risc. La doctora Maria José Martínez ha explicat que precisament la majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos o lesions precanceroses, tot i que després sigui petit el percentatge que progressa cap a un càncer en un període de temps que pot rondar els deu anys. Així doncs, el fet de poder identificar precoçment els adenomes i fer-los un seguiment, es converteix en un factor determinant per poder-los tractar i evitar que es converteixin en càncer. "Si es detecta en una fase inicial és més fàcil tractar i més fàcil que es pugui curar", ha assenyalat. Un dels problemes d'aquest tipus de tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia, d'aquí la importància de la prova.El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta en la femta que es lliura des de les farmàcies comunitàries. La majoria de persones que hi ha participat, gairebé el 93%, donen un resultat negatiu al test. Martínez ha assenyalat que el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte "salva vides" perquè té la possibilitat d'incidir en els primers estadis de la malaltia. No obstant, una dieta saludable, fer exercici físic de forma regular i mantenir un pes adequat són factors favorables per la prevenció de càncer colorectal. A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i es tracta de la segona causa de mort per càncer. Segons dades facilitades pel Departament de Salut, el colorectal és el segon càncer més freqüent en homes, després del de pròstata, i en dones, després del de mama, però és el més diagnosticat si es tenen en compte els dos sexes. A més, es calcula que afectarà a un de cada vint homes i a una de cada trenta dones abans de complir els 74 anys.

Anar al contingut