Belgrad

El proeuropeu Boris Tadic es proclama guanyador dels comicis serbis

L'aliança de partits proeuropeistes del president Boris Tadic ha guanyat les eleccions legislatives d'aquest diumenge, considerades crucials per al futur del país. El Partit Democràtic de Tadic ha obtingut el 37% dels vots. Els primers sondejos a peu d'urna ja mostraven uns resultats similars. A l'altra banda, el Partit Radical, de l'ultranacionalista Tomislav Nikolic, i els seus aliats han obtingut el 27% dels sufragis. El resultat d'aquestes eleccions s'havia plantejat gairebé com un referèndum per decidir si el país s'integra o no a la Unió Europea. Abans de conèixer l'escrutini definitiu, els seguidors de Tadic ja han sortit al carrer a celebrar-ho d'immediat. La UE i els EUA han interpretat positivament la victòria de la coalició europeista.

Actualitzat

L'aliança de partits proeuropeistes liderada pel Partit Democràtic de Tadic ha guanyat les eleccions legislatives d'aquest diumenge, amb el 37% dels vots, mentre que l'ultranacionalista Partit Radical de Nikolic n'ha obtingut el 27%, segons ha confirmat la Comissió Electoral.

Davant d'aquests resultats, el president Tadic ha fet les primeres declaracions, afirmant que "els ciutadans de Sèrbia han confirmat sense ambigüitats el rumb europeista del país, volen que Sèrbia es trobi com més aviat millor a la UE", i ha afegit: "Nosaltres ho complirem, aquesta va ser la nostra promesa". A més, Tadic ha manifestat que el govern no reconeixerà Kosovo i en aquest sentit ha advertit: "lluitarem per la integritat amb tots els mitjans pacífics i diplomàtics".

De la seva banda, l'ultranacionalista Nikolic, que dóna l'esquena a la Unió Europea des que Brussel·les va reconèixer la independència de Kosovo, al febrer, ja ha anunciat que no accepta la derrota i que contactarà amb altres partits per formar govern. El líder del Partit Radical ha advertit Tadic que no s'atribueixi encara la victòria i que té previst parlar amb el Partit Democràtic de Sèrbia, de l'actual primer ministre Kostunica.

Amb la victòria de Tadic, la Unió Europea aconsegueix l'objectiu per al qual ha lluitat, tot i que el suport de la gran majoria dels 27 a la independència de Kosovo ha format una opinió pública que no perdona aquest gest, però que és conscient dels beneficis, sobretot econòmics, que en pot treure, de l'adhesió.

A Kosovo, mentrestant, els ultranacionalistes guanyaven, com estava previst, en els tres municipis dels enclavaments serbis, on també es van celebrar les eleccions, en un clar desafiament a l'ONU i a l'OTAN, que van optar per no intervenir.

Els comicis es van convocar anticipadament arran del desacord entre els socis de la coalició governamental sobre la vinculació o no de la proclamació de la independència de Kosovo amb el procés d'apropament de Sèrbia a la Unió Europea.

La Unió Europea i els Estats Units han interpretat positivament la victòria de la coalició europeista en les eleccions sèrbies celebrades ahir. Tot han estat felicitacions per al president Boris Tadic. Però la seva victòria és molt exigua i no li serà fàcil formar un govern estable. Els nacionalistes radicals han quedat segons i també tenen alguna possibilitat de formar govern. S'escenifica, doncs, un cop més, la divisió del país entre europeistes i anticomunitaris, encara més arran de la independència de Kosovo, patrocinada per Brussel·les i Washington.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut