El Priorat celebra deu anys de creixement en la fira vitivinícola de Falset

A les terres del Priorat hi ha vinyes centenàries enmig d'un paisatge inconfusible. Són terres d'un vi que en l'última dècada s'ha tornat en tot un luxe i en un motor de creixement per a la comarca i motiu de gran prestigi internacional. La marca Priorat, i també la marca Montsant, dues denominacions que conviuen sense problemes, són punteres en el sector. Tot va néixer de la mà d'Álvaro Palacios, René Barbier i Carles Pastrana, entre d'altres, i avui ja hi ha un centenar de cellers que aquest cap de setmana participen en la desena Fira de Falset.
El Priorat celebra deu anys de creixement en la fira vitivinícola de Falset
Falset

El Priorat celebra deu anys de creixement en la fira vitivinícola de Falset

A les terres del Priorat hi ha vinyes centenàries enmig d'un paisatge inconfusible. Són terres d'un vi que en l'última dècada s'ha tornat en tot un luxe i en un motor de creixement per a la comarca i motiu de gran prestigi internacional. La marca Priorat, i també la marca Montsant, dues denominacions que conviuen sense problemes, són punteres en el sector. Tot va néixer de la mà d'Álvaro Palacios, René Barbier i Carles Pastrana, entre d'altres, i avui ja hi ha un centenar de cellers que aquest cap de setmana participen en la desena Fira de Falset.
Poc s'imaginaven fa 10 anys que els vins del Priorat arribarien a les millors cartes del món i amb puntuacions màximes a les revistes especialitzades. Ara són contínues les visites de reconeguts especialistes vitícoles que han vist en la comarca una aposta segura. Tot i l'èxit, des de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat es reclama no abaixar el llistó per fer vins millors.

A la comarca del Priorat, hi conviu també la jove Denominació d'Origen Montsant, creada a finals del 2001, i, abans coneguda com a Tarragona subzona Falset. No hi ha hagut una escissió traumàtica, al contrari. Els vins d'aquesta DO no tenen la influència del terreny pissarrós de la del Priorat. Són molt més assequibles econòmicament, i, segons els entesos, més fàcils de beure.

La premsa especialitzada coincideix que a la comarca els vins de les dues zones productores tenen cadascun una personalitat única que els fa diferents.

Bons vins, i turisme de qualitat

El "boom" del vi del Priorat s'ha reflectit també en el turisme. L'aposta de futur de la comarca passa per l'enoturisme: la combinació de la cultura del vi i el turisme. La gent que va a la comarca busca cada vegada més, no només el vi. El valor afegit del vi és el paisatge.

És per això que la Fira del Vi de Falset, 10 anys després de començar, ha volgut commemorar l'aniversari amb el lema "Vi més paisatge igual a futur".