Marroc

El primer ministre marroquí es compromet amb Fernández de la Vega a estudiar un acord sobre la readmissió de menors i immigrants de tercers països

El Marroc s'ha compromès a estudiar un acord sobre la readmissió de menors i immigrants de tercers països. Aquest és el principal acord que ha obtingut la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega en la trobada que ha mantingut a Rabat amb el primer ministre marroquí, Dris Jettu. En reciprocitat, Espanya s'ha compromès a estudiar com es poden integrar els sistemes de control de vigilància i fronteres d'Europa i el Marroc. La trobada també ha servit per preparar la visita oficial de José Luis Rodríguez Zapatero al Marroc el mes que ve en un moment en què les relacions bilaterals són propícies. En la reunió, també hi ha estat present el cap de la diplomàcia espanyola, Miguel Ángel Moratinos.

Actualitzat

La immigració, les relacions comercials i la pròxima visita que Rodríguez Zapatero farà al Marroc al setembre són els temes tractats en la reunió d'una hora i mitja que han mantingut a Rabat la vicepresidenta del govern espanyol i el primer ministre marroquí, juntament amb el ministre d'Afers Exteriors espanyol.

Segons s'ha acordat, els dos països intercanviaran propostes sobre el control de la immigració il·legal, el retorn de persones i el foment d'intercanvis econòmics. Un cop madurades aquestes propostes es poden transformar en acords ferms en la pròxima visita del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, al Marroc, prevista pel 5 de setembre.

La iniciativa de la visita del president espanyol és de la casa reial marroquina, ja que des de l'any passat els dos mandataris no han mantingut cap trobada. L'última, es va fer el 16 de novembre de 2005 a Casablanca, amb motiu de la celebració del 50 aniversari de la Independència del Marroc.

La trobada arriba en un moment en què les relacions entre els dos països són propícies i quan fa dues setmanes el rei Joan Carles es va reunir amb el rei del Marroc, Mohamed VI, a Casablanca. Des de la delegació espanyola, reconeixen els esforços que està fent l'administració marroquina, sobretot després de l'arribada massiva d'immigrants a la frontera de Ceuta i Melilla, i ha reconegut que en els últims dos anys el nombre de "sense papers" s'ha reduït molt.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut