Iraq

El primer ministre iraquià presenta un pla de quatre punts per posar fi a la violència interconfessional

El primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, ha proposat aquest vespre als diferents grups parlamentaris un pla de quatre punts per posar fi a la violència confessional a l'Iraq. Una violència que en aquests moments preocupa més que el terrorisme d'Al-Qaeda o la insurgència, cada vegada més reduïda al nord i l'oest de Bagdad. L'ambaixador nord-americà a l'Iraq, Zalmay Kahililzad, en declaracions a la CNN, ha dit que si bé "la insurrecció encara existeix", cada vegada és "més feble" i està sotmesa a "més pressió", mentre que la violència confessional "ha augmentat". Les últimes 24 hores, uns 50 cossos, la majoria amb un tret al cap, han estat trobats en diversos indrets de Bagdad.

Actualitzat

El primer punt del pla presentat per Al-Maliki, que ha de ser discutit aquest dimarts en el Parlament iraquià, proposa crear diverses comissions de seguretat, integrades per representants polítics, religiosos, de la societat civil i de les forces armades, per observar la situació sobre el terreny en el conjunt del país. El segon proposa crear un comitè de seguiment per vetllar per l'aplicació de les disposicions que s'adoptaran per evitar més enfrontaments entre iraquians. El tercer preveu que aquest pla s'incorpori al programa de reconciliació nacional llançat el mes de juny i, el quart punt preveu mesures concretes per desmobilitzar les milícies i els grups armats.

Després de la destrucció, el mes de febrer passat, d'un mausoleu sagrat dels xiïtes a  Samarra, la violència interconfessional ha provocat que unes 240.000 persones s'hagin vist obligades a fugir de casa seva.

Anar al contingut