Budapest

El primer ministre hongarès amenaça de restablir l'ordre al país per tots els mitjans

Després d'una nit de violència a Hongria, el primer ministre hongarès, Ferenc Gyurcsány, ha anunciat mà dura i ha promès que restablirà l'odre al país per tots els mitjans. Centenars de manifestants han atacat el Parlament i han cremat cotxes. A més, han ocupat la televisió pública i han obligat a aturar-ne les emissions. Almenys 150 persones han quedat ferides, la majoria policies, en el pitjor brot de violència de l'era postcomunista hongaresa. El motiu dels aldarulls és l'emissió diumenge passat d'una cinta d'àudio en què el primer ministre hongarès admetia haver mentit per guanyar les eleccions legislatives de l'abril passat.

Actualitzat

El primer ministre hongarès ha insistit que no pensa deixar el càrrec i que les concentracions de radicals al carrer no portaran la solució als problemes.

Els aldarulls han començat aquesta nit quan 6.000 manifestants s'han aplegat davant del Parlament hongarès per demanar la dimissió del primer ministre socialdemòcrata, després de filtrar-se una gravació en què admetia haver mentit per guanyar les eleccions del passat abril. Gyurcsány, en el document sonor emès per la ràdio pública Magyar Rádió, diu a la directiva del governant Partit Socialista, el passat 26 de maig a Balatonoszod, que "vam mentir durant un any i mig" sobre la situació econòmica del país i que el que ha passat a Hongria "no s'ha vist mai a la Unió Europea".

Ja a la matinada, centenars de persones s'han concentrat davant de la televisió pública hongaresa amb la intenció de llegir un comunicat on demanaven la dimissió del primer ministre. La policia ha intentat impedir-los l'entrada a l'edifici amb gasos lacrimògens i canons d'aigua a pressió, però unes trenta persones han aconseguit entrar a l'emissora. Mentrestant, els manifestants que s'han quedat a fora han incendiat vehicles i han causat diversos desperfectes en el material urbà. La policia ha hagut d'intervenir i, arran dels enfrontaments, prop de 150 persones han quedat ferides, un centenar d'elles policies. També han aconseguit desallotjar els manifestants de l'edifici de la televisió cap a les tres de la matinada.

Els partits de l'oposició han demanat la dimissió al primer ministre per haver "enganyat tothom durant un any i mig sobre la situació econòmica del país". El primer ministre també assegurava als seus coreligionaris que l'economia es va mantenir estable per "la divina providència" i "per centenars d'enganys". "Ho vam fer tot en secret perquè no es publiqués res abans de les eleccions", admet Gyurcsány a la gravació.

Els comptes públics d'Hongria estan en el punt de mira no només dels hongaresos, sinó també de la Unió Europea, ja que Budapest ha de complir amb els criteris de convergència europeus si vol entrar a la zona euro entre el 2007 i 2009.

Des de la caiguda del comunisme, a finals dels vuitanta, els carrers de Budapest no veien unes batalles campals com les d'aquesta nit i matinada.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut