Barcelona

El preu del carburant marca mínims

Tot i això, si els sortidors reflectissin la caiguda del preu del barril de Brent, els carburants haurien de costar ara un 30% menys

Actualitzat

Aquest dimarts que molts tornen per carretera després d'un pont de quatre dies, els que omplin el dipòsit notaran que els costa menys. El litre de gasoil està lleugerament per sobre de l'euro; tot i que en moltes gasolineres ja es pot trobar per sota. La sensació a la butxaca del consumidor és que la gasolina s'ha abaratit substancialment, sobretot des de l'estiu, però si mirem les dades de fa un any veiem que, respecte al desembre del 2014, no arriba ni a deu cèntims de diferència.



I això que el barril de Brent, el de referència, sí que ha viscut una davallada important en aquests dotze mesos. Tant com vint dòlars, una tercera part, que, com és habitual, no es repercuteix en el consumidor final. Si els sortidors reflectissin la caiguda del barril, els carburants haurien de costar ara un 30% menys.

Malgrat tot, el pronòstic és que en els pròxims mesos el preu del litre de gasolina continuï fregant l'euro. L'última trobada de l'Organització de Països Exportadors de Petroli, l'OPEP, ha confirmat que la caiguda del preu del barril iniciada el 2014 no es capgirarà a curt termini.

Aquesta organització, que reuneix els 40% dels productors, no s'ha posat d'acord per prendre mesures que facin pujar els preus, com ara reduir la producció. I en una situació de sobreoferta com l'actual, el barril s'enfonsa fins a cotitzar-se, ahir, a nivells mínims de fa set anys: just per sota dels 41 dòlars.  


El petroli barat sí que ha repercutit, en canvi, en l'economia: ha fet baixar la factura energètica i ha impedit que hi hagi inflació. Entre els que més se n'han beneficiat hi ha les companyies de transports, que veuen millorar els resultats perquè redueixen els costos de combustible; a l'altre costat hi ha les empreses petroleres, que veuen caure els beneficis.  

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut