Madrid

El preu de la vivenda nova puja un 4,5% menys que fa un any

Noves dades confirmen la desacceleració en l'augment del preu de la vivenda. En aquest cas, l'informe semestral sobre habitatge nou de la Societat de Taxació conclou que en els últims dotze mesos el preu de la vivenda nova a les capitals de província espanyoles ha crescut un 7,4%, un creixement 4,5 punts inferior a l'experimentat en el període de juny del 2005 el juny del 2006. A finals del primer semestre d'aquest any, el preu mitjà de la vivenda nova s'ha situat en 2.874 euros per metre quadrat construït.

Actualitzat
El preu mitjà de la vivenda nova ha augmentat en totes les capitals de província entre el gener i el juny del 2007, amb les úniques excepcions de Vitòria i Segòvia, on s'han registrat lleus descensos. Els preus mitjans han crescut per sobre del 5% en quinze capitals, mentre que en tretze més ho han fet entre el 4% i el 5%. Les 22 restants van experimentar creixements per sota del 4%.

El preu de l'habitatge nou a les capitals de província s'ha situat al juny en 2.874 euros el metre quadrat, que per una vivenda de 100 metres quadrats equival a 287.400 euros. Unes xifres que suposen un increment del preu interanual del 7,9%, un creixement 4,5 punts inferior al registrat en el mateix període de l'any passat, i del 3,9% la primera meitat de l'any. Per comunitats autònomes, el major encariment es va donar a Catalunya, amb una crescuda del 6,1%, seguida del País Valencià, Aragó, Extremadura, Cantàbria, Andalusia i Castella-la Manxa. Les tres capitals de província més cares són, per aquest ordre, Barcelona (4.454 euros per metre quadrat), Sant Sebastià (3.999 euros), i Madrid (3.978 euros).

Amb aquestes dades sobre la taula, la Societat de Transacció assegura que el mercat de l'habitatge presenta "símptomes de desacceleració" i avança que durant el 2007 es mantindrà la tònica d'una "demanda interessada però cada cop més expectant davant una oferta que continua la seva tendència creixent". Un fenomen que serà més evident en la perifèria de les ciutats, on, com a conseqüència, "podrien aparèixer les primeres baixades de preus".

L'organisme afegeix que els preus, tot i no ressentir-se de l'apreciable nivell d'alentiment de la demanda, "comencen a reduir el ritme d'augment experimentat en els últims períodes" a causa de l'increment dels tipus d'interès i de l'estabilització dels nivells d'inflació. Amb tot, l'informe assegura que "l'oferta de nova vivenda es manté activa" i preveu que la demanda continuarà absorbint progressivament l'oferta, tot i que a ritmes inferiors, gràcies a l'estabilitat en el creixement de l'economia espanyola i a l'estabilització de la inflació, així com a la renda real disponible de les famílies. El mercat immobiliari, conclou, "seguirà sent una referència d'inversió davant altres mercats més volàtils".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut