Brussel·les

El presumpte terrorista fugit dels atemptats a Brussel·les posa en alerta la capital belga

La seva imatge apareix a la dreta de la captura de la càmera de seguretat de l'aeroport de Zaventem, amb jaqueta clara i barret

RedaccióActualitzat

Les forces de seguretat belgues estan en màxima alerta. El fiscal general belga, Frédéric van Leeuw, ha confirmat en roda de premsa que van ser almenys quatre els presumptes terroristes que van participar en els atacs, un dels quals va aconseguir fugir i es troba en cerca i captura.

La seva imatge apareix a la dreta de la captura de la càmera de seguretat de l'aeroport de Zaventem, amb jaqueta clara i barret. El fiscal ha confirmat que aquest terrorista és el que portava la bossa amb la càrrega explosiva més important, però que no va detonar en el moment dels atemptats, sinó que va esclatar posteriorment, sense provocar ferits, a causa de la seva inestabilitat i tot i la feina dels artifiers de la policia.

Tot i que el fiscal assegura que no l'han identificat, la premsa belga l'identifica com Najim Laachraoui, a qui la policia va identificar en relació amb els atemptats de París després que el seu ADN es va localitzar en el material explosiu utilitzat. Segons mitjans belgues, Laachraoui seria l'artificier de la xarxa, ja que les seves empremtes també eren al pis franc on es van trobar explosius a Brussel·les.

També van detectar Laachraoui a Hongria el setembre del 2015 amb Salah Abdeslam, detingut la setmana passada a Brussel·les i considerat per la policia l'home clau de la matança del 13 de novembre a París.

Aquest matí, fruit de les operacions policials que es desenvolupen a Brussel·les, s'ha detingut una persona en relació amb els atemptats. La detenció s'ha fet al barri d'Anderlecht. Els mitjans locals han especulat amb la possibilitat que es tractés de Laachraoui, però aquesta informació no és clara.

Tres terroristes es van immolar

Pel que fa als altres tres autors dels atemptats, que es van immolar, el fiscal ha confirmat que dos d'ells eren germans de nacionalitat belga: Ibrahim i Khalid al-Bakraoui. Khalid es va immolar al metro de Maelbeek i Ibrahim, a l'aeroport. S'ha descartat, doncs, com s'havia assegurat en un primer moment, que Khalid actués primer a l'aeroport i després es desplacés fins al metro per immolar-se allà.

Es treballa per identificar el tercer suïcida, que va actuar a l'aeroport i que apareix a l'esquerra de la imatge de la càmera de seguretat.

El coordinador de la lluita antiterrorista de la Unió Europea, Gilles de Kerchove, ha dit en una entrevista a la televisió pública RTBF que els autors dels atacs a la capital belga són membres de la mateixa cèl·lula jihadista que va organitzar els atemptats de París.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut