Imatge del ministre de l'Interior Taieb Cherkaui. (Foto: Reuters)
El ministre de l'Interior Taieb Cherkaui no ha desvetllat el nom del pressumpte autor de l'atemptat. (Foto: Reuters)
Rabat

El presumpte autor de l'atemptat a Marràqueix ja havia estat detingut abans per terrorisme

El ministre d'Interior marroquí, Taieb Cherkaui, ha explicat que el presumpte autor material de l'atemptat al cafè Argana de Marràqueix, ja havia estat detingut a Portugal, Síria i Líbia quan intentava unir-se a grups terroristes islàmics. Els altres dos col·laboradors en aquest atemptat també tenien antecedents a Líbia. Tots tres vivien a Safi, a uns 150 quilòmetres de Marràqueix. El seu objectiu principal eren turistes i l'atemptat el va dur a terme al Marroc en no poder accedir en d'altres zones de conflicte.

Actualitzat
El detingut acusat de ser l'autor material de l'atemptat al cafè Argana havia estat detingut l'any 2004 a Portugal i el 2007 a Síria, en intentar a Txetxènia i a l'Iraq, i en totes dues ocasions va ser expulsat del Marroc. L'any 2008 ho va tornar a intentar i va anar a l'Iraq amb els altres dos detinguts, però en aquella ocasió van ser arrestats a Líbia, i tornats al seu país d'origen.

En no poder accedir a les zones de conflicte, que haurien estat el seu primer objectiu, va triar el Marroc per atemptar-hi, i va detectar que a la plaça de Yemà el Fna era un lloc freqüentat per turistes.

El presumpte autor va utilitzar dues bombes de nou quilograms per a aquest atemptat, que va activar a distància amb un telèfon mòbil. El material per fabricar els explosius l'havia comprat feia uns sis mesos, i el guardava a casa dels seus pares a Safi, i havia preparat les bombes ell mateix seguint instruccions de pàgines web dedicades a la fabricació casolana d'explosius.

El ministre Cherkaui, ha definit el presumpte terrorista com un ciutadà marroquí "obsessionat amb el pensament jihadista" i que havia "jurat lleialtat a l'organització Al-Qaeda".

Encara es desconeix la identitat dels detinguts.

Anar al contingut