Barcelona

El presumpte autor de l'atac a l'Institut Joan Fuster no és imputable perquè és menor de 14 anys

El menor no passarà a mans de la Fiscalia de Menors, sinó de la DGAIA, que elaborarà un informe sobre la situació del menor

RedaccióActualitzat

L'alumne que presumptament ha matat aquest dilluns un professor de l'Institut Joan Fuster de Barcelona té menys de catorze anys, per la qual cosa, segons la llei del menor, no se'l pot imputar per cap delicte. Se'l considera tècnicament inimputable. Per tant, no se'l deté ni se li llegeixen els seus drets. Només se l'identifica i queda custodiat per la policia. És per això, segons han explicat fonts policials a les portes de l'Institut, a la plaça Ferran Reyes del barri de la Sagrera, que el noi no ha estat detingut, sinó que està retingut. La policia li prendrà declaració a ell i també als seus pares.

La directora general d'Atenció a la Infància, Mercè Santmartí, ha dit que l'alumne se sotmetrà a un treball de reformació. Segons Santmartí, el protocol en un cas com aquest consisteix a fer un seguiment al menor amb la feina de professionals educatius i psicòlegs que pot durar "entre tres i deu sessions", i sempre amb una segona valoració abans de donar per acabat el tractament.

 Un cop el cas arribi al jutjat de guàrdia, el jutge emplaçarà el fiscal de menors a actuar. I com que fiscalia descarta per llei la responsabilitat penal del menor, deriva el cas a la DGAIA, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat. Des d'aquest moment s'actua des del vessant de protecció del menor, aplicant el que contempla el codi civil català, amb mesures encaminades a reeducar i no a penalitzar uns fets dels quals, per tenir menys de catorze anys, no se'l pot responsabilitzar.

Se'l protegeix, doncs, perquè pot ser que els pares no s'hagin ocupat prou de l'educació del menor. Però també pot ser que pateixi alguna mena de trastorn mental que l'hagi portat a actuar de manera violenta.

La DGAIA és qui avaluarà el cas i elaborarà un informe sobre la situació del menor. Per tant, és qui decidirà quina mena de possibles dèficits presenta i quines mesures s'han d'aplicar. Si es considera que els pares n'han d'assumir la custòdia, anirà a un centre obert de protecció de menors. Tot el procés compta, però, amb la supervisió de la fiscalia.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut