Barcelona

El presumpte agressor dels Ferrocarrils assegura que es fa "fàstic" a si mateix i que no recorda res

Ha arribat a Barcelona el judici contra un veí de Santa Coloma de Cervelló que l'octubre del 2007 va agredir una menor equatoriana a l'interior d'un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat. Se l'acusa d'un delicte contra la integritat moral i d'un altre de lesions. Segons les imatges gravades per una càmera de seguretat del vagó, el noi la va insultar i la va agredir amb cops de puny i una puntada de peu. L'acusat, que només ha respost les preguntes del seu advocat, ha assegurat que no recorda res d'aquell dia perquè anava begut, ha dit que no es reconeix en les imatges i ha demanat perdó. La fiscalia demana tres anys de presó per a ell i la prohibició d'acostar-se a la víctima durant els propers quatre anys. La Generalitat, que es presenta com a acusació popular, demana 20 mesos de presó, una multa de 750 euros i dos cursos educacionals i formatius. El cas ha quedat vist per sentència.

Actualitzat
L'autor de l'agressió racista a una menor als Ferrocarrils de la Generalitat l'octubre del 2007 s'asseu al banc dels acusats des d'aquest dijous. Es tracta d'una agressió que va ser enregistrada per les càmeres de seguretat del vagó del tren, difosa per diversos mitjans de comunicació, en què es veu clarament com l'acusat, veí de Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat, i de 22 anys clava diverses manotades i un cop de peu al cap de la noia, que és d'origen equatorià, mentre la va insultant i li va fent retrets racistes.

De fet, aquestes imatges són la principal prova que incrimina l'acusat, Sergi Xavier, que hauria insultat la menor amb expressions racistes. El cas va tenir molta repercussió social i un gran seguiment mediàtic, tant aquí com a l'Equador i, fins i tot, va arribar al Parlament, on els partits polítics van pactar una declaració en la qual rebutjaven i condemnaven l'atac.

"Me'n penedeixo; ningú es mereix el que li vaig fer"

La primera sessió del judici que se celebra a l'Audiència de Barcelona ha aixecat una gran expectació; ha congregat nombrosos periodistes a l'entrada del Palau de Justícia, i no només de mitjans locals. També n'hi ha de procedents de l'Equador, on el cas també aixecar la polèmica en el seu moment. A més, el cònsol de l'Equador a Barcelona també ha assistit a la vista, ja que és el consolat qui es fa càrrec de les despeses econòmiques de l'acusació particular.

L'acusat ha arribat cap a les deu del matí amb una gorra que li ocultava parcialment la cara. L'acompanyaven el seu advocat i una familiar. Després de visionar-se les imatges, Sergi Xavier M. M. ha respost només a les preguntes del seu advocat, a qui ha explicat que no recorda els fets perquè s'havia pres tretze cerveses, diversos cubates i èxtasi.

A més, ha assegurat fer-se "fàstic" a si mateix pels fets. "En aquell moment no era jo", ha afirmat seguidament. Sergi Xavier també ha demanat perdó a la víctima; ha assegurat està penedit del que va fer perquè "ningú s'ho mereix", i ha afegit: "Ho sento molt."

El testimoni diu que no semblava que anés begut

També ha declarat el testimoni dels fets, un noi que, a les imatges, es veu assegut. En el moment dels fets, l'actitud passiva d'aquest testimoni, que més tard va al·legar que va tenir por, va ser un dels motius que més van colpir la societat. Ara, en la seva declaració, el noi ha corroborat que l'acusat va insultar i colpejar repetidament la noia i, a més, ha afirmat que no semblava que Sergi Xavier actués sota els efectes de l'alcohol.

La víctima també ha prestat declaració, però ho fet a porta tancada i per videoconferència, perquè és menor i es considera testimoni protegit. Per la seva banda, la mare de la noia ha testificat darrere d'una mampara; ha explicat que no va ser fins dies després que la seva filla va ser conscient de la gravetat del que li havia passat.

Tres anys de presó

La fiscalia, que acusa el noi d'un delicte contra la integritat moral i un altre de lesions amb l'agreujant de racisme, demana per a ell tres anys de presó, una indemnització a la víctima, que en el moment dels fets tenia 15 anys, i la prohibició d'acostar-s'hi durant quatre anys. Arran de l'agressió la noia va patir un quadre d'ansietat i estrès posttraumàtic.

La Generalitat, com a acusació popular, demana per a ell 20 mesos de presó, 750 euros, que no es pugui acostar a la noia durant dos anys i dos cursos educacionals i formatius. La formació la rebria en dues ONG que es dediquen a lluitar contra el racisme i la violència de gènere.

La defensa, per la seva banda, en demana l'absolució, al·legant que l'acusat estava sota els efectes de l'alcohol i les drogues. El judici s'ha traslladat dels jutjats penals a la sala polivalent de l'Audiència tenint en compte la transcendència mediàtica del cas.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut