Singapur

El prestigiós cuiner Santi Santamaria mor als 53 anys durant un viatge a Singapur

El cuiner ha mort en un viatge a Singapur, on estava promocionant el restaurant que hi tenia. Segons ha confirmat El Racó de Can Fabes de Sant Celoni, del qual n'era el propietari, el xef, de 53 anys, ha tingut un defalliment, que l'autòpsia realitzada aquest dijous ha confirmat que va ser causada per un infart de miocardi. Santi Santamaria va obrir el restaurant de Sant Celoni fa trenta anys i havia aconseguit una gran reputació gràcies a tres estrelles Michelin. Va ser el primer cuiner català que les va aconseguir. Actualment sumava set estrelles Michelin entre els diferents restaurants que regentava.

Actualitzat
El prestigiós cuiner Santi Santamaria, nascut a Sant Celoni l'any 1957, havia viatjat a Singapur per promocionar el luxós restaurant Santi que tenia al país asitàtic i que dirigeix la seva filla Regina. El xef visitava l'establiment amb un grup de periodistes quan ha tingut un desmai i ha quedat inconscient. Diverses persones han intentat reanimar-ho i l'han traslladat a l'Hospital General de Singapur, on finalment ha mort. Les proves mèdiques que li han practicat aquest dijous han confirmat la seva mort per un infart de miocardi. Un dels treballadors del restaurant asiàtic ha comunicat la notícia a l'ambaixada d'Espanya a Singapur, que ja ha començat els tràmits per repatriar el cos cap a Catalunya. També la família de Santamaria ha informat a través d'un comunicat que ja s'han iniciat les gestions de repatriació. A més, han agraït les mostres de suport que han rebut.
 
Santi Santamaria va obrir el restaurant de Sant Celoni Racó de Can Fabes juntament amb la seva dona l'any 1981, ara fa trenta anys. L'establiment havia aconseguit una gran reputació que li va reportar tres estrelles Michelin. La tercera, l'any 1994, després de renovar la cuina tradicional del seu restaurant familiar. Una nova distinció gastronòmica que el convertia en el primer cuiner català que va aconseguir tres estrelles Michelin.

Santamaria també dirigia el restaurant Sant Celoni de Madrid, amb dues estrelles Michelin, i l'any 2006 va inaugurar el restaurant Evo, a l'Hotel Hesperia Tower de Barcelona, amb una estrella Michelin. El 2007 va obrir el Tierra, al Valdepalacios Hotel Gourmand de Toledo, amb una altra estrella. També era propietari de l'establiment La Manzana, de Madrid, i de dos restaurants més a l'estranger: l'Ossiano, a l'hotel Atlantis The Palm de Dubai, i el Santi de Singapur. Actualment estava estudiant la possibilitat d'obrir-ne un tercer. Santamaria sumava set estrelles de la prestigiosa guia francesa entre els cinc restaurants en què participava. A més, l'any 2009 va ser guardonat amb el Premi de Gastronomia, d'àmbit estatal.

Santi Santamaria havia estat avi la setmana passada i tenia previst tornar de Singapur a finals d'aquesta setmana.

Aquest any, el restaurant Can Fabes, que pertany al grup selecte d'hotels i restaurants de luxe Relais&Chateaux, celebrava el seu trentè aniversari i també els 18 anys amb tres estrelles Michelin. Dues efemèrides que Santamaria volia celebrar. L'establiment no tancarà fins que el cos del seu xef i fundador no torni a Catalunya. Un homenatge gastronòmic per a un xef amb estil propi.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut