Imatge de Jordi Tort i Raquel Sànchez durant la roda de premsa de presentació del pressupost municipal el 7 de novembre de 2016. (Horitzontal)
Imatge de Jordi Tort i Raquel Sànchez durant la roda de premsa de presentació del pressupost municipal el 7 de novembre de 2016. (Horitzontal)

El pressupost de Gavà per al 2017 fregarà els 44 MEUR amb un increment de la partida destinada a polítiques socials

ACN Gavà.-El ple de l'Ajuntament de Gavà (Baix Llobregat) aprovarà aquest dilluns un pressupost de 43,9 milions d'euros per a l'any vinent, un 0,8% superior a l'encara vigent. Tot i que la xifra global es manté pràcticament igual a la dels comptes anteriors, la reducció del deute del consistori, que ha estat de l'11,78% respecte al 2016, i l'increment dels ingressos per impostos directes (+1,88%), principalment les plusvàlues i de vehicles, fa que partides com la de polítiques socials i promoció econòmica creixin un 2,39% i un 25,15% respectivament respecte els comptes anteriors. Així, la partida principal del nou pressupost, amb més de 10 milions d'euros, serà la destinada a polítiques socials, el 28% del total. Pel que fa a les inversions, les finançades amb estalvi corrent, pugen a 760.600 euros, el que suposa un increment del 80% que permet continuar amb el Pla d'inversions municipals. L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sànchez, ha apuntat que es tracta d'uns pressupostos "equilibrats" que permeten destinar més recursos a les polítiques socials per "construir una ciutat més inclusiva, més justa i més igualitària.

En la roda de presentació dels nous comptes, l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sànchez, ha destacat que tot i que el pressupost del 2017 és pràcticament igual a l'actual, això no es tradueix en un estancament de la despesa orientada als serveis que es presten a la ciutadania. Això ha estat possible, ha afegit, per la disminució de la càrrega financera, derivada de la reducció del deute. Concretament, la partida que es destinarà a pagar el deute en el nou pressupost ha caigut un 11,78%, el que s'ha traduït en un estalvi de 544.725 euros que, junt amb l'increment dels ingressos per impostos directes, fa que es puguin destinar 900.000 euros més a inversions.Sànchez ha assenyalat que aquest estalvi en la càrrega financera permet destinar més recursos a les polítiques socials i de promoció econòmica i foment de l'ocupació, a més de preservar, i en alguns casos incrementar, els programes de neteja i manteniment de la ciutat.Del total del pressupost, la partida principal serà la destinada a polítiques socials, que suposa el 28% del total. Li segueixen les partides destinades al manteniment de la ciutat (26%), serveis generals (19%), prevenció i seguretat ciutadana (10%), pagament del deute (9%) i urbanisme i promoció econòmica (4%).Respecte el pressupost actual, la partida que més creix és la destinada a la promoció econòmica i foment de l'ocupació que rep 663.000 euros, un 25% més. També creixen, en aquest cas un 9,1%, els recursos destinats a l'àmbit del turisme, el comerç i les fires. La partida destinada als serveis a les persones, amb més de 10 milions d'euros, creix un 2,39%, respecte el pressupost actual.Tot i que la pressió fiscal es reduirà l'any vinent per la congelació d'impostos com l'IBI o les escombraries, es preveu un augment dels ingressos per impostos directe de l' 1,88%. Aquest increment respon a la bona evolució observada en impostos com els de plusvàlues i de vehicles. També s'espera una recaptació favorable d'altres tributs producte de la millora de l'activitat econòmica i dels volums d'inversió de les empreses i un augment dels ingressos patrimonials.Per contra, disminueixen en un 1,44% les estimacions de transferències i subvencions d'altres administracions. Actualment la Generalitat deu al municipi més d'1,3 milions d'euros, el que representa més de la meitat de l'aportació prevista per al 2017.Quant a les despeses, les destinades a béns i serveis augmenten un 4,22%, bàsicament en serveis a la ciutadania, com ara el concepte de lloguers, que s'incrementa un 90% en incloure despeses per atendre lloguers per a famílies vulnerables, o altres conceptes destinats a activitats per al jovent. També augmenten un 4,34% les despeses en transferències, en part per atendre millores en el servei de PRESEC i per finançar noves subvencions i ajuts als ciutadans. També es preveuen inversions de reposició en escoles i equipaments esportius, així com en equipaments informàtics i de xarxa.

Anar al contingut