París

El president xinès desembarca a França per signar contractes milionaris

El president xinès, Hu Jintao, ha arribat aquest dijous a França per una visita d'Estat que durarà fins dissabte i en la qual signarà contractes de milers de milions d'euros amb empreses franceses. Hu Jintao ha estat rebut amb tots els honors per part del seu amfitrió, Nicolas Sarkozy, però ha despertat el rebuig i les protestes dels activistes a favor dels drets humans, que posen un cop més sobre la taula el debat de la falta de llibertats a la gran potència asiàtica.

Actualitzat
El president xinès, Hu Jintao, ha desembarcat a França per signar contractes de milers de milions d'euros amb companyies d'aquest país. Una d'elles és Airbus, a la qual Pequín podria comprar entre 80 i 150 unitats de l'A320, un model més petit i més provat que l'A380, que tot just aquest dijous ha tingut problemes tècnics a Singapur.

També s'espera que la Xina compri a l'empresa francesa Areva dos reactors nuclears de nova generació i l'abastiment d'urani per valor de tres milions d'euros. Una altra de les companyies que podria fer negocis amb el gegant asiàtic seria Total.

Rebuda amb honors i protestes alhora

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha rebut Hu Jintao amb tots els honors i amb un protocol molt cuidat per tal de refer les relacions amb la potència asiàtica, unes relacions que es van enrarir el 2008 quan Sarkozy va plantar el president xinès als Jocs Olímpics de Pequín o quan el dalai-lama va visitar França.

La rebuda del seu amfitrió ha contrastat amb el rebuig i les protestes dels activistes pro drets humans, que, coincidint amb la visita de Hu Jintao, han previst concentrar-se a París per protestar per la falta de llibertats a la Xina i pel silenci de Nicolas Sarkozy sobre aquesta qüestió.

L'Elisi assegura oficialment que no hi ha cap tema tabú a la visita, però la veritat és que ara fa unes setmanes el cap d'estat francès va evitar pronunciar-se sobre el Nobel de la Pau al dissident xinès Liu Xiaobao, que continua empresonat.

A més dels tractes econòmics, durant la visita de Hu Jintao a França Nicolas Sarkozy també podria buscar l'aprovació del seu amfitrió per a la presidència francesa del G20, que comença aquest mes després de la cimera de Seül.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut