Torra reivindica el dret polític dels que ha nomenat consellers i reclama diàleg

Rull i Turull demanen, a través de Torra, que el jutge els permeti assistir a la seva presa de possessió a Barcelona

Actualitzat

El president Quim Torra diu que vol que Josep Rull i Jordi Turull formin part del seu govern, -així com Comín i Puig, que són a Brussel·les-, i que el jutge els permeti assistir a la seva presa de possessió, dimecres, a Barcelona.

Torra ha visitat aquest dilluns els dirigents independentistes empresonats i ha reiterat la petició de llibertat de tots els que són a la presó i insisteix que les resolucions sobre les euroordres, -com la de Bèlgica, aquesta setmana passada-, els donaran la raó.

 

"I, en nom dels consellers als quals vaig tenir l'honor de nomenar per al govern de la Generalitat, l'agraïment, la predisposició i l'acceptació del càrrec, i la seva voluntat de ser dimecres a Barcelona per prometre i pendre possessió del càrrec. Per tant, reiteren i reivindiquen al jutge Llarena la seva llibertat, com no pot ser de cap altra manera. Hi insisteixo: en cap altre país d'Europa, ciutadans polítics amb els seus drets polítics intactes, no es trobarien en aquesta situació."

 

El president ha insistit a demanar que s'abandoni la judicialització i es torni a la política, oferint un cop més diàleg i convocant una reunió amb Mariano Rajoy i Pedro Sánchez.

"Demano una vegada més, -ho he fet en cada intervenció-, demano al govern d'Espanya, demano als partits de l'oposició espanyola, que la política torni a la política i el diàleg torni al diàleg, no ens podem permetre situacions com aquesta, no podem venir a les presons. Perquè jo continuaré venint a les presons les vegades que calgui i els consellers hi vindran les vegades que calgui. Per tant, si us plau, senyor Mariano Rajoy, senyor Pedro Sánchez, asseiem-nos, parlem, dialoguem una altra vegada, solucionem una situació que no s'haurua hagut de produir mai el més aviat possible."

 

 

A Estremera, els consellers nomenats Josep Rull i Jordi Turull han rebut Torra amb les insígnies de consellers i de manera formal per agrair el seu nomenament, segons han dit en piulades idèntiques en els comptes personals de Twitter.

 

 

 

Forcadell i Bassa

Poc després ha anat a la presó d'Alcalá-Meco, on s'ha entrevistat amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i l'exconsellera Dolors Bassa. Torra, a la sortida del centre penitenciari, ha expressat el sentiment de fermesa de Forcadell i Bassa, i també que se senten "ostatges de la justícia espanyola".

"Surto de veure dues dones extraordinàries, dues dones valentes, amb un coratge sensacional, que ens diuen que continuaran aguantant si nosaltres aguantem. Demano als catalans que aguantem per elles, se senten ostatges de la justícia espanyola, perquè es fan la següent pregunta: com pot ser que una presidenta del Parlament que senzillament ha permès un debat, ha permès parlar al Parlament, -on, si no, es pot parlar, si no en un Parlament!-, com és possible que estigui en presó preventiva sense sentència? Com és possible que una consellera d'Afers Socials que va cedir uns locals, uns centres cívics, perquè el poble de Catalunya pogués votar, sigui a la presó sense sentència?"

Torra ha demanat que continuïn enviant-los cartes i mostres de suport, perquè els són "un enorme ajut", i tenir-los molt presents.

 

Forcadell ha agraït amb un  tuit la visita del president i explica que tant ella com Dolors Bassa li han retret la falta de paritat el nou govern.

 

 

A dos quarts de deu, Torra ha entrat a la presó d'Estremera per visitar Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva, la primera de les tres visites a presons on hi ha polítics catalans presos que fa avui.

 

 

Al voltant de les quatre de la tarda, Torra ha arribat a la presó de Soto del Real, on fa més de set mesos que hi ha tancats Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A la sortida de Soto del Real, el president de la Generalitat ha dit que aquesta era "la visita més difícil" perquè Sànchez i Cuixart "són amics i són companys" amb qui ha "compartit moltíssimes coses" i "anys de lluita".

"Dos homes de pau, dos homes de cultura, dos homes de lluita pels drets civils porten set mesos en presó preventiva"

Torra ha explicat que els Jordis li han demanat "que parli al poble de Catalunya de diàleg, de pau, de dignitat i que digui que no renunciarem mai al dret a l'autodeterminació". Torra ha afirmat que "ni els fills de Jordi Sànchez ni el fill de Jordi Cuixart es mereixen" que els seus pares estiguin a la presó.

 

 

Torra: "No pararem fins que sigueu lliures"

Després de la visita, Torra ha agraït la "determinació" a tots els empresonats. En un missatge al seu compte de Twitter, ha assegurat que no parara "fins que sigueu lliures":

 

 

Visita ajornada

El president Torra havia previst fer aquestes visites divendres. La visita es va ajornar a petició del Ministeri de l'Interior, que va al·legar "raons organitzatives i de logística".

Torra es volia entrevistar amb tots els polítics i líders independentistes presos, com una de les primeres accions del seu mandat. Amb Josep Rull i Jordi Turull, hi volia parlar abans de fer pública la composició del govern. Finalment, el president ha restituït els dos exconsellers en el seu nou govern, que ha fet públic abans de la visita a les presons i que el govern espanyol ja ha bloquejat. El govern espanyol ha comunicat a la Generalitat que no publica al DOGC el decret de nomenament del nou govern mentre n'estudia la viabilitat, juntament amb la dels consellers nomenats Toni Comín i Lluís Puig, que són a Brussel·les.

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàQuim TorraOriol JunquerasJosep RullJordi TurullRaül Romeva
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut