Trípoli

El president sud-africà arriba a Líbia per fer de mediador entre Gaddafi i els rebels

El president sud-africà, Jacob Zuma, ha arribat a Líbia per fer de mediador entre Moammar al-Gaddafi i els rebels. Zuma ha estat rebut a l'aeroport de Trípoli pel primer ministre libi, rodejat d'un grup que cridava "Volem Gaddafi". Entre els objectius de Zuma hi ha negociar un alto el foc immediat, fer efectiva la distribució d'ajuda humanitària i impulsar reformes democràtiques al país. Aquesta mediació s'inclou en el marc dels esforços de la Unió Africana per trobar una solució al conflicte. Per la seva banda, l'OTAN ha assegurat que el lideratge del dictador libi és cada vegada més dèbil, i que cada dia està més aïllat al seu búnquer.

Actualitzat
El president sud-africà, Jacob Zuma, podria viatjar també a Bengasi, el bastió dels insurgents, per exposar la seva proposta, segons han assegurat fonts dels rebels a la cadena de televisió Al-Jazeera. Les mateixes fonts del Consell Nacional Transitori -màxim òrgan dels rebels- citades per la cadena han afirmat que la proposta de Zuma preveu una sortida honrosa del líder libi, Moammar al-Gaddafi, i que, si el règim de Trípoli l'accepta, el president sud-africà es desplaçarà a Bengasi per tractar-la amb els insurgents. Els dirigents del CNT han assenyalat en nombroses ocasions que la permanència de Gaddafi al poder no és negociable i que qualsevol iniciativa de pau n'ha d'incloure la sortida.

Zuma, membre de la comissió d'alt nivell de la Unió Africana per buscar una sortida al conflicte libi, ha estat rebut aquest matí a l'aeroport de Trípoli pel primer ministre libi, Baghdadi Mahmudi. El mandatari sud-africà ha passat per una catifa vermella que s'ha desplegat a la pista i al costat de la qual un grup de nens corejaven: "Volem Gaddafi" mentre onejaven banderes verdes del règim i fotografies del coronel.

Almenys 20 morts en combats al sud de Trípoli en els últims dos dies
 
Almenys 20 persones han mort en els combats de les últimes 48 hores entre forces rebels i tropes gaddafistas a la ciutat de Beni Walid, a uns 180 quilòmetres al sud-est de Trípoli. Segons un testimoni, entre els morts figuren 13 rebels i tres membres de les forces del règim, mentre que les altres quatre víctimes mortals són civils.

La mateixa font ha assegurat que nou dels tretze insurgents morts van ser capturats vius i posteriorment executats i ha assenyalat que les forces del líder libi, Moammar al-Gaddafi, han traslladat els cadàvers a la capital líbia després de rebutjar lliurar-los a les famílies.

Segons l'agència oficial líbia Jana, onze persones més han mort en atacs de l'OTAN contra "zones civils i militars" de la localitat de Zliten, a uns 150 quilòmetres a l'est de Trípoli. L'agència, que cita una font militar, ha assegurat que en els atacs de l'Aliança a Zliten, a la regió de Wadi Kaamos, diverses persones han resultat ferides, encara que no n'ha precisat el nombre. Zliten es troba entre la capital líbia i la ciutat de Misrata, en poder dels rebels i assetjada des de fa tres mesos per les tropes de Gaddafi.

Des de fa poc més de dues setmanes, els rebels han aconseguit desallotjar les tropes de Gaddafi del centre de Misrata i expulsar-les a diversos quilòmetres de la ciutat, des d'on continuen llançant míssils de llarg abast sobre els barris perifèrics.
Anar al contingut