Barcelona

Puigdemont diu a Sánchez que el full de ruta es manté "inalterable", però tots dos s'emplacen al diàleg

El president nega que hi hagi "crisi de convivència" a Catalunya i el líder del PSOE torna a defensar la reforma de la Constitució

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'han reunit al Palau de la Generalitat en la seva primera trobada entre tots dos des que Puigdemont és al capdavant del govern. En acabar, el secretari general del PSOE ha fet una crida a normalitzar les relacions entre la Generalitat i l'Estat, obrint una etapa de "diàleg" entre les dues institucions que deixi enrere "quatre anys d'enfrontament" i que trobi solucions "per al principal problema" de l'Estat, que "no seran fàcils ni ràpides". Una voluntat de diàleg i d'establir sinergies que des del govern es qualifica de "positiu", segons ha admès la portaveu Neus Munté.

En la trobada, que ha durat una hora i mitja, Puigdemont ha traslladat a Sánchez que les posicions del mandat democràtic del 27-S es mantenen "inalterables", ha defensat el referèndum i ha assegurat que el full de ruta és "legal i legítim" i validat per una majoria parlamentària.

Per contra, Sánchez s'ha tornat a mostrar en contra del full de ruta del govern de Catalunya:

"No compartim el full de ruta independentista perquè és il·legal, unilateral i perquè la majoria de catalans no abracen el full independentista sinó que volen renovar el marc de convivència Catalunya-Espanya, que és el que volem."

El líder socialista ha defensat un nou full de ruta entre Catalunya i Espanya basat en "el diàleg, l'entesa i la convivència". Activar una relació, ha dit, que permeti desbloquejar els 23 punts que va portar l'expresident Artur Mas a La Moncloa amb el president Mariano Rajoy.

En qualsevol cas, Munté ha manifestat:

"Les postures de cadascú han estat clares, però això no és un obstacle per establir les prioritats del govern, que es manté inalterable respecte al full de ruta."

En la seva roda de premsa, Sánchez ha assegurat que en les eleccions del 20-D els catalans van dir "sí" al canvi i, per això, ha fet una crida perquè "totes les forces del canvi" es posin d'acord per un nou govern que "aspira a governar per a tots":

"Demano a les forces del canvi unir-se per propiciar el canvi a La Moncloa."

 

Sánchez defensa la reforma de la Constitució

Sánchez ha ofert a Puigdemont una alternativa al referèndum que passi per una reforma de la Constitució en un intent de marcar un perfil més dialogant. Pel líder socialista, "l'ordre dels factors sí que altera el producte":

"Volem que la societat catalana voti un nou marc de convivència, però primer la Constitució i després la relació de Catalunya amb el conjunt de l'estat espanyol."

En qualsevol cas, el líder del PSOE s'ha mostrat "disposat a parlar de tot" i que "Catalunya participi en el procés de renovació política a l'Estat".

 

Puigdemont: "A Catalunya no hi ha crisi de convivència"

En la reunió, el president Puigdemont ha mostrat el seu malestar i ha dit que és "fals" que hi hagi "crisi de convivència" a Catalunya, com es va referir Pedro Sánchez.

"Cap crisi de convivència, ni se n'espera."

Munté ha explicat que a Catalunya no hi ha "cap tipus de problema" i ha recordat que l'últim CEO recull que el 80% dels catalans és favorable al referèndum. La portaveu del govern ha explicat que "Sánchez n'ha pres nota".

D'altra banda, el govern ha defensat que el model d'immersió lingüística "ha de quedar blindat". Munté ha explicat que Sánchez està obert a parlar-ne i ha negat que el model estigui en joc en l'acord amb Ciutadans.

Finalment, les dues parts han assegurat que no s'han abordat en la trobada possibles acords de legislatura.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut