Barcelona

El president d'Endesa compareix al Parlament i culpa Red Eléctrica de la gran apagada

El president d'Endesa, Manuel Pizarro, ha comparegut aquesta tarda a petició pròpia al Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre la gran apagada del 23 de juliol a Barcelona. De la seva intervenció, se n'extreuen dues idees bàsiques: Endesa no va tenir la culpa de l'apagada, i la companyia elèctrica inverteix més a Catalunya que a cap altre lloc de l'Estat. Pizarro ha dit que assumirà les responsabilitats que li pertoquin, però no les que corresponen a Red Eléctrica Española. Per cert, que per Pizarro, la gran culpable de l'apagada va ser justament REE.

Actualitzat
La caiguda del cable de la subestació elèctrica de Collblanc s'ha interpretat com la causa de tots els mals, com el detonant que va fer que aquella instal·lació acabés col·lapsant-se i que va provocar també l'incendi de la subestació de Maragall. Manuel Pizarro ha explicat que això és rotundament fals. Com si d'una caixa negra d'un avió es tractés, Pizarro ha exposat davant la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya la successió dels fets que van originar la gran apagada.

Diu que el cable de Collblanc va caure i que això va provocar un col·lapse a la subestació elèctrica que havia afectat 40.000 clients, els quals es van quedar sense subministrament elèctric entre sis minuts i dues hores. Aquell episodi es va aconseguir aïllar perquè no afectés la resta de la xarxa, la qual cosa es va completar amb èxit al cap de només 3,6 segons. Però deu mil·lisegons després de caure Collblanc, es declara un incendi a la subestació de passeig Maragall en un fet que Pizarro ha insistit a recalcar que no té res a veure amb la caiguda de Collblanc.

I justament l'incendi de la subestació de Maragall, propietat de Red Eléctrica Española, és el que va provocar que el 90% de 323.000 usuaris es quedessin sense llum. Dels clients d'Urgell i Maragall, n'hi havia 130.000 que al cap de dues hores encara no tenien llum i la normalitat no va tornar fins al cap de 57 hores. Pizarro, però, diu que tots els abonats que depenien del servei d'Endesa no es van veure afectats tant de temps, sinó que eren abonats de REE. Amb tot, el president d'Endesa ha subratllat que si es va tornar a la normalitat va ser per l'esforç de l'elèctrica que presideix i del seu personal tècnic.

Per argumentar aquesta tesi, Pizarro ha ofert un seguit de dades: "Per fer front a tot el que va passar, fos o no culpa nostra, Endesa va instal·lar 145 grups electrògens en menys de 48 hores, a més de 50 quilòmetres de cable de mitjana tensió. Hem destinat 700 persones a la reposició del servei i 900 a atenció comercial. Hem mantingut contactes permanents amb la Generalitat, Ajuntament i Delegació del govern. Des de Fecsa s'han atès més de 200 trucades diàries de mitjans de comunicació i els serveis comercials han atès més de 40.000 sol·licituds. S'han acordat 8.000 acords de compensació i n'hi ha 7.000 en procés."

Totes aquestes dades han servit a Pizarro per deixar clar el seu compromís amb Barcelona i amb Catalunya. Un compromís, aquest, que ha volgut reforçar amb un altre recital de dades, en aquest cas, sobre les inversions. Manuel Pizarro diu que des que és president d'Endesa, que mai cap altra empresa ha fet una inversió amb Catalunya com ha fet l'elèctrica. Diu que des del 2002 fins al 2006 s'han invertit més de 5.000 milions d'euros i que fins al 2009 se'n preveuen invertir fins a 9.000. És més, a Catalunya, s'hi faran 40 subestacions en 5 anys, la meitat de les quals ja estan en funcionament. I encara una dada més eloqüent: "Endesa inverteix un 40% del total d'inversions a Catalunya, d'on obté només el 22% del benefici total de la companyia.

Amb tot això, Pizarro ha volgut treure's el mort de sobre i carregar-lo a l'esquena de Red Eléctrica Española. Per fer-ho, ha recorregut a un seguit d'estudis tècnics propis i d'enginyers independents que han posat reiteradament de manifest la precarietat de les instal·lacions de REE. El cable de Maragall, per cert, estava carbonitzat i abans de l'explosió havia fumejat, cosa que alertava del seu estat. Però, a més a més, en els mesos previs a la gran apagada del 23 de juliol es van detectar una seixantena de desconnexions de la xarxa de transport propietat de REE que en més d'una ocasió havia provocat que Endesa posés el crit al cel, com s'ha encarregat de recordar el mateix Manuel Pizarro.

Tots els partits polítics catalans han coincidit a reclamar a Pizarro més inversions en la xarxa elèctrica catalana per garantir un subministrament correcte als ciutadans i evitar una nova apagada. En les seves intervencions en la Diputació Permanent del Parlament, tant CiU com ERC han estat els més crítics. Els convergents han afirmat que l'empresa es mereix un expedient sancionador, mentre que els republicans consideren que la xarxa catalana està "obsoleta".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut