Barcelona

El president del TSJC alerta que és "perillós" posar en dubte la independència dels jutges

Barrientos defensa la independència del poder judicial pocs dies després que Homs va afirmar que la sentència ja està "dictada" 

RedaccióActualitzat

En l'acte institucional d'obertura de l'Any Judicial a Catalunya, i en clara referència a la causa del 9-N, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, ha defensat la imparcialitat dels jutges i ha carregat contra els judicis interessats abans de les resolucions. La màxima autoritat judicial a Catalunya ha dit que és "injust i perillós socialment difondre sospites sobre la independència dels jutges" i predir les seves resolucions, després d'advertir de sectors que volen "erosionar" les institucions.

"És radicalment injust, a més de perillós socialment, difondre sospites sobre la independència dels jutges o emetre judicis interessats predictius de les seves resolucions."

El discurs del president del TSJC arriba pocs dies després que l'exconseller Francesc Homs va afirmar que tenia la impressió que la sentència ja estava "dictada" després de declarar en qualitat d'investigat davant del Tribunal Suprem per la consulta del 9-N.

Barrientos ha fet una defensa enèrgica de la democràcia malgrat les forces internes i externes que intenten erosionar-la i ha advertit que la crisi social i política, "tant nacional espanyola com catalana", constitueix un "camp abonat" perquè els ciutadans perdin la confiança en les institucions.

Amb tot, ha assegurat que els jutges i magistrats, des que juren el càrrec, incorporen "els valors constitucionals d'independència, responsabilitat i submissió a la llei, com a únics motors" de la seva activitat, i s'ha mostrat convençut que la seva "legitimació i fortalesa" s'obté des de l'exercici de la funció de jutjar". Una defensa que arriba quan està pròxim el judici a Artur Mas per la consulta del 9-N, que ell mateix presidirà pel seu càrrec de president del TSJC.

 

"Els corruptes, abans o després, rendiran comptes davant la societat"

El president del TSJC ha remarcat també que la lluita contra la corrupció és "inqüestionable" i ha garantit que "els corruptes, abans o després, rendiran comptes davant la societat". No obstant, ha lamentat el "retard" en la resposta judicial als litigis, que segons creu és "manifestament inacceptable" en les causes que afecten els interessos més sensibles, com són família, incapacitats i tuteles, drets laborals o corrupció.

D'altra banda, entre les conclusions del resum de la memòria judicial, que Barrientos ha presentat juntament amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que els jutjats catalans van resoldre l'any 2015 un total d'1,3 milions de casos i van ingressar 1,2 milions. A més, van caure un 2% els delictes, sobretot els robatoris amb força i violència, mentre que els relacionats amb la violència de gènere van augmentar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut