Berlín / París

El president del Parlament Europeu crida els governants a no anar a la inauguració dels Jocs

Les primeres veus partidàries de boicotejar els Jocs Olímpics com a protesta per la repressió que la Xina exerceix al Tibet es comencen a sentir. El president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering, ha fet un crida als polítics a plantejar-se la possibilitat de fer boicot als Jocs Olímpics de Pequín. En una entrevista radiofònica, Pöttering ha manifestat que els polítics que tinguessin pensat assistir a la cerimònia inaugural haurien de canviar d'opinió, i no ha descartat un boicot més ampli. L'ONG Reporters sense Fronteres s'ha sumat a la iniciativa i ha instat també els caps d'estat i de govern de tot el món a no assistir a la inauguració dels Jocs.

Actualitzat

"És massa aviat per dir com acabaran les coses, però hem de mantenir totes les opcions obertes." D'aquesta manera es manifestava Hans-Gert Pöttering, el president del Paralament Europeu, en una entrevista en una ràdio alemanya, en referència a la situació al Tibet.

Pöttering, membre del partit dels democristians d'Angela Merkel, ha afirmat que els governants han de reconsiderar la seva intenció d'assistir a l'espectacle inaugural dels Jocs Olímpics. "Hem d'enviar un missatge a Pequín", ha afirmat el president de l'eurocambra, que no ha descartat, en funció dels esdeveniments, un boicot més enllà de la cerimònia d'inauguració. Pöttering considera que, perquè els Jocs siguin un èxit, la repressió i coartació de la llibertat d'expressió s'han d'aturar.

Reporters sense Fronteres, també

I no és l'únic que ho pensa. L'ONG Reporters sense Fronteres també ha demanat als caps d'estat i de govern que boicotegin la cerimònia inaugural com a protesta per la situació dels drets humans a la Xina. L'organització defensora de la llibertat de premsa ha fet públic un comunicat en què denuncia que la Xina no ha complert cap dels compromisos adquirits el 2001, quan va ser designada seu dels Jocs, i ha demanat als mandataris un gest per mostrar el seu rebuig.

Malgrat considerar que el boicot a la competició "no seria una bona solució", perquè privaria els atletes de la competició esportiva i els espectadors de l'espectacle, Reporters sense Fronteres consideraria "escandalós que no es mostrés fermament el desacord amb la política governamental xinesa".

De fet, el secretari general d'RSF, Robert Ménard, ha titllat el president del Comitè Olímpic Internacional de "Ponç Pilat" per no haver traslladat a les autoritats xineses les exigències dels defensors dels drets humans. Ménard també ha demanat als atletes que competeixin a Pequín que facin gestos en favor dels drets humans.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut