Brasília

El president del Congrés del Brasil es desdiu i Rousseff serà "jutjada" pel Senat

El procés d'"impeachment" continua després que els presidents de les dues cambres s'enfrontessin, i a l'espera que el Tribunal Suprem hi doni el vistiplau

RedaccióActualitzat

La tensió política està pujant al Brasil a mesura que s'acosta la sessió del Senat que pot destituir la presidenta del país, Dilma Rousseff. Les últimes hores l'enfrontament entre el president de la cambra alta, Renan Calheiros, i el president interí del Congrés, Waldir Maranhao, ha fet pensar que l'"impeachment" contra Rousseff es podia aturar.

Maranhao va anul·lar aquest dilluns la sessió del Congrés que, el 17 d'abril, va aprovar engegar el judici polític i va passar-lo al Senat. Els principals partits de l'oposició van anunciar immediatament un recurs al Tribunal Suprem perquè anul·lés l'anul·lació, i el partit de Maranhao, el Partit Progressista (PP-MA), va amenaçar-lo d'expulsió. Això va fer recular Maranhao, que va enviar una carta al Senat poques hores després en què es desdeia de la decisió presa.  

Guerra oberta a les institucions brasileres

Maranhao va justificar l'anul·lació perquè, segons ell, l'"impeachment" es va posar en marxa per una venjança de l'anterior president del Congrés, i demanava que es torni a votar, perquè hi va haver irregularitats. En canvi, el president del Senat mantenia que el judici polític contra la presidenta ha de continuar el seu tràmit:

"Cap decisió unilateral no es pot imposar a una decisió col·lectiva, especialment quan ha estat adoptada per la forma més alta de representativitat d'aquesta casa, el Senat, en ple i, a més a més, amb un ampli quòrum."

De fet, està previst que una sessió del Senat ratifiqui, aquest dimecres i dijous, la decisió del Congrés, i aparti Rousseff de la presidència de manera temporal. Aquest greu conflicte institucional està monopolitzant la vida política al Brasil, amb un Congrés molt dividit i amb el "cas Petrobras" com a teló de fons. El judici polític a Rousseff, però, no es basa en aquest cas, sinó en l'acusació que va manipular els comptes públics per amagar el dèficit de cara a l'última campanya electoral.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut