Michel Temer menjant carn després d'una reunió amb ambaixadors dels països importadors de carn del Brasil (Reuters)
Michel Temer menjant carn després d'una reunió amb ambaixadors dels països importadors de carn del Brasil (Reuters)
Brasília

Un escàndol de carn adulterada posa contra les cordes el govern del Brasil

El president brasiler assegura que no hi ha risc per consumir la carn del país davant de l'impacte econòmic que pot suposar el descobriment d'una trama que introduïa al mercat carn caducada o en mal estat

Actualitzat

El govern del Brasil tem l'impacte econòmic de l'escàndol de carn adulterada que ha commocionat l'opinió pública. S'està investigant una trentena d'empreses càrniques per un frau d'inseguretat alimentària que, suposadament, adulterava la carn destinada tant al consum local com a l'exportació. S'han tancat tres plantes. I de les 4.000 que hi ha al país, n'hi 21 sota sospita. La Unió Europea i els Estats Units els han demanat explicacions com a grans importadors de carn brasilera.

Fiscals de la sanitat alimentària reforcen els controls i les inspeccions a supermercats i plantes càrniques. Una operació policial ha posat al descobert una xarxa que introduïa al mercat carn caducada o en mal estat. Ho feia maquillant les peces amb productes químics perquè tinguessin més bon aspecte. Feia servir additius no adequats per al consum o falsificava les dates de caducitat. Ho explica Mauricio Moscardi, policia federal de la investigació: "A vegades feien servir productes cancerígens per amagar el mal aspecte o la pudor de productes podrits o per dissimular-ne el deteriorament."

La policia ha detingut els directius de les dues grans empreses del sector, que figuren a més entre les més grans exportadores mundials.
Segons la policia, cometien les irregularitats subornant inspectors encarregats de certificar el compliment dels requeriments alimentaris.

Tot plegat ha provocat que el president del Brasil, Michel Temer, s'hagi reunit d'urgència amb una vintena d'ambaixadors dels 150 països importadors de carns brasilera. Els ha assegurat que la carn brasilera continua sent de qualitat: "El govern federal vol garantir la confiança en la qualitat dels productes nacionals. El Ministeri d'Agricultura els informarà de quins països han rebut aquests productes."

El Brasil és un dels grans exportadors mundials del sector càrnic, el més important en carn bovina i pollastre i el quart en carn de porc.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut