Barcelona

El president de Red Eléctrica passa la pilota a Endesa i l'acusa de no millorar la xarxa

Red Eléctrica ha tornat la pilota a Endesa sobre la causa de l'apagada del 23 de juliol a Barcelona. Davant la Diputació Permanent, el seu president, Luis Atienza ha assenyalat que el culpable de tot va ser el cable de l'estació de Collblanc propietat d'Endesa. Atienza ha reconegut, però, que el ritme de renovació de la xarxa és molt lent. També ha explicat que no sap el motiu pel qual la subestació de Maragall es va incendiar.

Actualitzat

Retrets i més retrets durant la compareixença al Parlament. L'últim a comparèixer, el president de Red Eléctrica de España (REE), Luis Atienza, ha explicat que la caiguda del cable sobre l'estació de Collblanc no va ser la causa de l'incident de l'apagada del passat 23 de juliol, sinó el "dèficit de manteniment del cable".

En aquest sentit, ha passat la pilota a Endesa, culpant-la de no invertir prou en el manteniment de la xarxa elèctrica catalana.

Responsabilitzar Endesa de l'apagada ha estat la base de la intervenció d'Atienza, posterior a la del president de Fecsa-Endesa, Manuel Pizarro, que havia culpat REE dels fets.

"Ens diuen que la causa de la caiguda del cable són els incidents que s'han produït a la xarxa", ha recordat Atienza, qui també ha dit que si els cables cauen no és per l'augment de la temperatura sinó pel deteriorament acumulat durant anys, que qualsevol manteniment bàsic hauria evitat", ha dit assenyalant el dèficit de manteniment com a causa de la fallada.

Així mateix, Atienza ha afegit que Red Eléctria va manifestar "reiteradament" la seva preocupació als distribuïdors per la configuració de la xarxa de distribució radial des de subestacions de transport, a les quals tan sols arriben dues línies i que són particularment "vulnerables" perquè una fallada en una línia repercuteix en l'altra, com és el cas de les d'Urgell i Maragall.

Segons ha dit, tot hagués estat més senzill si la xarxa elèctrica no hagués estat tan centralitzada i hagués tingut una estructura més mallada, ja que "incidents d'aquest tipus han passat a Espanya i en cap cas s'ha produït una pèrdua de mercat de tres dies".

El president de REE també ha explicat que l'origen de l'incident és "indiscutible" perquè "els cables no cauen si se sotmeten a un bon manteniment".

Atienza ha defensat que entre 2002 i 2004, REE va invertir 30 milions d'euros a Catalunya, mentre que entre 2005 i 2007, una vegada que ell va arribar a la presidència, la inversió es va incrementar a 112 milions d'euros. En aquest sentit, ha explicat que li agradaria anar més de pressa a l'hora de millorar la xarxa, però "no és possible per la situació de precarietat, que s'ha de pal·liar progressivament en el futur i per això cal agilitzar al màxim el nostre programa de renovació", ha afegit.

Malgrat totes les explicacions, Atienza ha confessat que "no podem establir concretament les causes que han provocat l'incendi a la subestació Maragall".

Els grups que recolzen el govern tripartit de la Generalitat (PSC, ERC i ICV-EUiA) han demanat a Atienza una inversió més gran a Catalunya per millorar les instal·lacions, i que la seva companyia disposi "de més estructura empresarial" al territori. 

Per la seva banda, el partits que formen l'oposició (CiU, PP i Ciutadans) han reclamat responsabilitats politiques per assumir la cadena d'errors que es van produir durant el mati del 23 de juliol.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut