El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, aquest dimarts a Brussel·les (Reuters)
El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, aquest dimarts a Brussel·les (Reuters)
Brussel·les

El president de l'Eurogrup diu que el sud d'Europa es gasta els diners "en dones i vi"

Jeroen Dijsselbloem ho va dir en una entrevista i s'ha negat a disculpar-se al comitè d'Afers Econòmics del Parlament Europeu

RedaccióActualitzat

El president de l'Eurogrup, el neerlandès Jeroen Dijsselbloem, va dir en una entrevista publicada al diari alemany Frankfurter Allgemeine que els estats del sud de l'Eurozona, sobretot Grècia, Portugal i Espanya, han malgastat els diners "en dones i vi" i que després "demanen ajuda".

Dijsselbloem s'ha trobat que aquest comentari li tornava com un boomerang aquest dimarts a la sessió del comitè d'Afers Econòmics del Parlament Europeu. Alguns diputats espanyols li han retret el masclisme i els estereotips "absolutament falsos" del comentari, i li han exigit una disculpa.

Ho ha fet l'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun, que li ha etzibat que és un "comentari impropi de qui se suposa que ha de ser un dels líders de la UE". El president de l'Eurogrup s'ha justificat dient que era una manera d'explicar com veu ell el principi de solidaritat, i s'ha negat a disculpar-se:

"El meu comentari era per deixar absolutament clar el que significa la solidaritat per a mi. Soc socialdemòcrata i valoro molt el principi de solidaritat dins d'una societat, dins d'Europa. Però sempre ha d'anar acompanyat de compromisos i esforços."

 

Els eurodiputats espanyols reclamen que plegui

L'encara president de l'Eurogrup ha rebut també les crítiques de l'eurodiputat del PDeCAT, Ramon Tremosa, que ha qualificat el comentari d'"error", i del del PP, Esteban González Pons, que l'ha titllat de "masclista i racista."

 


 

Altres peticions de dimissió han vingut dels eurodiputats d'Esquerra Unida, Marina Albiol, i del PSOE, Javi López, que ha dit que les paraules de Dijsselbloem "representen el triomf de la mentalitat de Wilders", el polític xenòfob que ha monopolitzat l'atenció en la campanya electoral als Països Baixos. També d'Ernest Urtasun, que no ha acceptat les explicacions:

 

 

La presidència de Dijsselbloem pot tenir els dies comptats

González Pons també ha afirmat que el president de l'Eurogrup ja no és "neutral" i que, si no es disculpa, ha de plegar. Precisament, Dijsselbloem va rivalitzar el 2015 amb el candidat del PP, Luis de Guindos, per ocupar la presidència d'aquest organisme, que agrupa els ministres d'Economia de l'Eurozona.

Però les eleccions als Països Baixos han suposat una desfeta important per al Partit Socialdemòcrata de Dijsselbloem, que ha quedat amb només 9 diputats. Això li ha posat molt difícil poder continuar com a ministre d'Economia del país i, per tant, com a president de l'Eurogrup.

 

 

 

Anar al contingut