Tbilisi

El president de Geòrgia firma l'alto el foc amb Rússia i els EUA exigeixen la retirada de les tropes

Els esforços diplomàtics dels Estats Units han donat el seu fruit. El president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, ha anunciat la signatura d'un alto el foc amb Rússia per posar fi a les hostilitats per la regió separatista d'Ossètia del Sud. En una roda de premsa conjunta amb la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, amb qui s'ha entrevistat a la capital georgiana, Saakaixvili ha dit que el seu país no es reconciliarà mai més amb Rússia després de l'ocupació i ha exigit la retirada de les tropes de Moscou de territori georgià. De la seva part, Rússia manté una forta presència militar dins de territori georgià i durant les últimes hores ha posicionat tropes a menys de 50 quilòmetres de Tbilisi.

Actualitzat

D'aquesta manera, Geòrgia compleix l'exigència que havia fet Moscou per seguir avançant en els punts acordats en l'acord d'alto el foc emparaulat amb Rússia i assolit gràcies a la mediació de la Unió Europea. El pacte inclou la retirada de les tropes georgianes al lloc que ocupaven abans del conflicte.

Això sí, els Estats Units estan decidits a pressionar Rússia amb l'objectiu que retiri les tropes de territori georgià de forma immediata. Ho ha dit Condoleezza Rice en la compareixença conjunta amb Saakaixvili: "La nostra tasca més urgent és la immediata retirada de les forces armades russes i el retorn d'aquestes forces a Rússia". Rice ha estat molt gràfica quan ha dit: "Això ja no és el 1968".

Merkel també passa a l'ofensiva

Per part europea, també ha entrat en joc la cancellera alemanya, Angela Merkel, que s'ha reunit amb el president rus, Dmitri Medvédev. Merkel no ha estalviat crítiques a Moscou, ha qualificat de "desproporcionat" l'ús de la força per part de Rússia a Geòrgia i ha apostat per una retirada ràpida de les tropes russes del país. "Tot i tenint en compte la versió russa dels esdeveniments, de totes maneres [...] considero desproporcionada la reacció russa", ha assenyalat Merkel en la roda de premsa conjunta amb Medvédev.

La cancellera també té previst viatjar a Tbilisi aquest cap de setmana per abordar la solució pacífica del conflicte amb el líder georgià, Mikhaïl Saakaixvili. Les bases de tot plegat, per a Merkel, són molt clares, i passen pel compliment urgent del pla de sis punts presentat per la Unió Europea i acceptat per Rússia i Geòrgia, que estableix la sortida de les tropes russes i "la integritat territorial de Geòrgia".

Al seu costat, el to de Medvédev no ha estat gaire conciliador. En referència a Saakaixvili, el president rus ha assegurat que "sembla que el senyor Saakaixvili es va cansar de la diplomàcia i, simplement, va decidir passar pel ganivet els ossetes que el molestaven". Respecte al posicionament de nord-americans i europeus, el president rus ha afirmat que en cap cas volen un "empitjorament" de les relacions, que "només beneficiaria les forces més reaccionàries". Això sí, ha insistit que Moscou "no deixarà sense resposta" els atacs als seus ciutadans i a les seves tropes de pau, i que "respondrà com ha respost".

Bush acusa Rússia

A tot això, qui també s'ha pronunciat en les últimes hores respecte a la situació diplomàtica ha estat el mateix president dels Estats Units, George Bush, que ha acusat directament Rússia d'"assetjament i intimidació" contra Geòrgia, i ha confirmat el suport de Washington a Tbilisi. Bush ha arribat a dir que l'exrepública soviètica havia triat la llibertat i que els Estats Units no els "deixarien de banda".

"Amb les seves accions dels darrers dies, Rússia ha danyat la seva credibilitat i les seves relacions amb les nacions del món lliure", ha assenyalat Bush, que ha instat Moscou a "decidir si tornarà a prendre el camí de les nacions responsables o decideix perseguir una política que promet només confrontació i aïllament".

Malgrat aquests advertiments, però, Bush, ha insistit que el seu govern vol mantenir bones relacions amb Rússia. "Tenir una relació polèmica amb Rússia no és de l'interès dels Estats Units. La guerra freda s'ha acabat. Els dies dels estats satèl·lit i les esferes d'influència han quedat enrere", ha sentenciat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut