Oslo / Estocolm

Juan Manuel Santos i Patti Smith, protagonistes de l'entrega dels Premis Nobel

El president colombià ha rebut el premi a Oslo "en nom de tots els colombians" i la cantant nord-americana ha tingut un lapsus interpretant una de les cançons de Bob Dylan, premiat amb el Nobel de Literatura i absent de la cerimònia d'Estocolm

RedacccióActualitzat

Aquest dissabte s'ha celebrat la cerimònia de lliurament dels premis Nobel 2016.

A la tarda s'han entregat a Estocolm, a Suècia, els Nobels de Física, Química, Medicina, Economia i Literatura.

Han rebut el de Química Jean-Pierre Sauvage, Bernard Lucas Feringa i James Fraser Stoddart, reconeguts per ser pioners en nanotecnologia. 

El de Física l'han recollit els britànics David Thouless, Duncan Haldane i Michael Kosterlitz, per les seves troballes sobre els estats poc usuals de la matèria. 

El Nobel de Medicina s'ha entregat al japonès Yoshinori Ohsum, premiat pel descobriment dels mecanismes de l'autofàgia, un procediment per degradar i reciclar components cel·lulars. 

El nord-americà Oliver Hart i el finlandès Bengt Holmström han rebut el d'Economia per la seva aportació a la teoria dels contractes.

El gran absent de la cerimònia ha estat Bob Dylan, distingit amb el premi Nobel de Literatura per la creació de "noves expressions poètiques dins de la gran tradició musical" dels Estats Units. A la cerimònia, hi ha anat cantant nord-americana Patti Smith, que ha interpretat una cançó de Dylan: "A Hard Rain's a-Gonna Fall". 

En un moment de la interpretació, Patti Smith ha oblidat la lletra de la cançó. S'ha disculpant dient que estava molt nerviosa i el públic de la cerimònia dels Premis Nobel l'ha dispensat amb un gran aplaudiment.

 

 

Dylan, que ja va comunicar fa tres setmanes que acceptava el guardó, però que no aniria a la cerimònia, ha enviat un discurs d'agraïment.

Ara bé, per poder rebre el premi, el mateix Dylan haurà de pronunciar públicament un discurs en els pròxims sis mesos.

Santos ha rebut el Nobel de la Pau a Oslo

Al matí, s'ha fet a Oslo, a Noruega, la cerimònia de lliurament del Nobel de la Pau, que aquest any ha reconegut el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, per haver impulsat el procés de pau amb les FARC.

Acompanyava Santos una comitiva de 30 persones, entre elles víctimes del conflicte armat, i el seu equip negociador amb les FARC. L'excandidata presidencial Ingrid Betancourt, segrestada per la guerrilla durant més de sis anys, la seva companya de captiveri Clara Rojas i cinc víctimes més, totes elles han perdonat i han lluitat per la reconciliació. Santos els ha fet un emotiu reconeixement.
 

 

Malgrat que el guardó està personalitzat, el comitè del Premi Nobel del Parlament noruec ha explicat que vol reconèixer tots els que han treballat per la pau, la reconciliació i la justícia a Colòmbia.

Emocionat, Santos ha recollit el diploma i la medalla que l'acrediten com a Nobel de la Pau "en nom de tots els colombians", sobretot de les víctimes. En el seu discurs, Santos ha dit que el guardó demostra que "l'impossible pot ser possible" perquè la guerra, al seu país, ha acabat.

"La guerra que va causar tant sofriment i angoixa a la nostra població ha acabat."

Santos també ha defensat la necessitat de construir "una pau estable i duradora". El president de Colòmbia creu que el Nobel de la Pau ha estat "un regal caigut del cel", com "el vent de popa que ens ha impulsat a arribar al nostre destí: el port de la pau!"

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut