Andorra

El premi Ramon Llull augmenta la dotació a 90.000 euros i es lliurarà a Andorra la Vella

Un acord firmat entre l'editorial Planeta i el govern andorrà eleva a 90.000 euros el premi Ramon Llull, enfront dels 60.000 de les últimes edicions. El conveni té una durada de tres anys prorrogables i preveu que el premi es lliuri a Andorra. Amb aquest acord de col·laboració, es pretén donar-li un ressò internacional i estimular la creació literària en català. L'obra guanyadora serà traduïda al castellà i al francès.

Actualitzat
El president del Grup Planeta, José Manuel Lara, ha assegurat que el premi ha recorregut "un camí significatiu" en què les novel·les guanyadores han venut 1,5 milions d'exemplars, però que era hora de fer "un salt".

La pròxima edició del premi Ramon Llull es farà a Andorra la Vella l'1 de febrer del 2007 i la seva dotació passarà dels 60.000 als 90.000 euros, que aniran a càrrec del govern andorrà. Per José Manuel Lara, té "simbolisme" el fet que un premi en català es lliuri a Andorra, "únic estat amb el català com a llengua oficial".

Lara ha afirmat que aquesta nova etapa del premi Ramon Llull ha de servir per difondre autors catalans en altres llengües i ha dit que per a la traducció al francès ja hi ha diverses firmes interessades. L'editor ha sostingut que els últims anys s'ha augmentat la traducció d'autors catalans, tant en castellà com en català, a altres llengües.

El cap de govern andorrà, Albert Pintat, ha assegurat que hi ha un interès comú per "reafirmar i subratllar la catalanitat andorrana" amb l'entrega del Llull al país pirinenc. Pintat ha afegit que el premi Carlemany, també atorgat pel govern andorrà en col·laboració amb les editorials Proa i Columna, "continuarà" i se'l dotarà d'un "atractiu més andorrà per impulsar-lo".

Respecte a si aquest acord s'inscriu en una reestructuració dels premis després de l'entrada de Planeta i Enciclopèdia Catalana a Grup 62, Lara ha assenyalat que les decisions "seran compartides", però que encara no s'han constituït els òrgans de govern.
Anar al contingut