L'escriptora Rosa Montero, en una imatge d'arxiu (EFE)
L'escriptora Rosa Montero, en una imatge d'arxiu (EFE)
Madrid

El Premi de les Lletres Espanyoles permet a Rosa Montero "tapar la inseguretat"

El jurat del premi ha valorat les "brillants actituds literàries" d'una "llarga trajectòria novel·lística, periodística i assagística" i la seva "ètica de l'esperança"

RedaccióActualitzat

L'escriptora madrilenya Rosa Montero ha estat guardonada aquest dimarts amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles. Un premi amb què el Ministeri de Cultura reconeix la trajectòria d'un autor en qualsevol de les llengües de l'Estat. Aquest premi té una dotació econòmica de 40.000 euros.

El jurat ha considerat que Montero té una "llarga trajectòria novel·lística, periodística i assagística" en què ha demostrat "brillants actituds literàries". A més, li ha reconegut també "la creació d'un univers personal que reflecteix uns ferms principis vitals i existencials", que el jurat ha definit com a "ètica de l'esperança".

"Tapa el forat d'inseguretat"

L'escriptora ha agraït molt el premi, i ha assegurat que li proporciona "alleujament i assossec", perquè "tapa el forat d'inseguretat que tenim tots els novel·listes", encara que només sigui de manera temporal.

Rosa Montero va estudiar periodisme i psicologia i va dedicar-se al teatre independent, alhora que començava a col·laborar amb diverses publicacions com "Fotogramas", el diari "Pueblo" i d'altres.

El 1976 va entrar a treballar en exclusiva al diari "El País", fundat aquell mateix any i on ha fet tota la seva carrera periodística. En paral·lel va encetar la seva faceta literària amb novel·les com "Te trataré como a una reina", publicada el 1983, i "La hija del caníbal", el 1997.

En total ha publicat 16 novel·les, a més d'assajos periodístics i relats infantils i per a adults. Ara treballa en una nova obra de ficció sobre Bruna Husky, una androide de combat que ja ha protagonitzat dues de les seves últimes novel·les: "Lágrimas en la lluvia" i "El peso del corazón".

Anar al contingut