Estudiants en una aula, en una imatge d'arxiu
Estudiants en una aula, en una imatge d'arxiu
Barcelona

El PP vol modificar la Llei d'Educació per garantir que el català i el castellà siguin vehiculars a l'escola

El Partit Popular català ha registrat una proposició de llei al Parlament per modificar la Llei d'Educació de Catalunya, la LEC, amb l'objectiu de garantir que tant el castellà com el català siguin vehiculars a les escoles catalanes.

RedaccióActualitzat
El Partit Popular torna a la càrrega amb la llengua. El PP català ha registrat una proposició de llei al Parlament per modificar la Llei d'Educació de Catalunya, la LEC, amb l'objectiu de garantir que tant el castellà com el català siguin vehiculars a les escoles catalanes.
 
L'escrit, al qual ha tingut accés l'agència Europa Press, menciona la urgència de modificar la llei en aquest sentit ja que considera que la Generalitat ha rebut el mandat exprés del Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i el Superior de Justícia de Catalunya.
 
Els populars considera que que cal modificar la LEC perquè es basa en l'Estatut i no en les diverses sentències jurídiques que segons els populars obliguen a fer canvis. El text proposa canviar els articles 9, 10, 11, 13, 14, 16 i 17, relacionats amb el règim  lingüístic als centres docents, les competències lingüístiques del professorat, el projecte lingüístic dels col·legis i la llengua utilitzada a l'administració pública, a més de proposar derogar-ne  alguns apartats.
 
A canvi, el PP català proposa un sistema de conjunció lingüística o bilingüisme integral, on el castellà tingui una presència vehicular, juntament amb el català, com a llengua docent i de comunicació, sense que els ciutadans es vegin obligats a demanar-ho expressament i individualment.
 
A l'apartat d'exposició de motius, els populars consideren que  l'actual sistema d'immersió lingüística "exclou el castellà com a  llengua docent i d'ús normal en qualsevol activitat educativa" en relegar-lo només a l'assignatura "Lengua y literatura castellana",  sense incloure'l en les comunicacions internes i externes, amb i  entre alumnes, pares o tercers.
 
El PP també aposta perquè la Conselleria pugui "augmentar de manera  adequada i proporcionada" el pes docent de la llengua de menor normalització, en funció de les circumstàncies i usos  sociolingüístics de cada zona, i que revisi el model cada tres anys  per ajustar-lo al grau de coneixement oral i escrit.
 
Els populars catalans ja van presentar una proposició de llei per  modificar la LEC el maig del 2012, l'anterior legislatura, tot i que no va arribar a debatre's a la Cambra catalana per l'avançament de  les eleccions després de la manifestació de l'11 de setembre.
Anar al contingut