El PP utilitza les municipals com una plataforma contra Zapatero i el PSOE intenta mobilitzar el vot que va acabar amb el govern popular

La campanya de les municipals a Espanya la marca ara per ara la situació al País Basc i "l'efecte primàries" que li vol donar el PP per pressionar el govern Zapatero. Després de la decisió del Tribunal Constitucional, ANB s'ha quedat amb la meitat de les candidatures en les eleccions municipals del 27 de maig, però assegura que estarà present a totes les meses electorals d'Euskal Herria. D'altra banda, el líder popular, Mariano Rajoy, i la número dos del govern, la socialista María Teresa Fernández de la Vega, han apel·lat a votar amb la mirada posada en les generals. Si de la Vega ha demanat el vot dels joves que el 2004 van defensar la "pau davant la guerra i la veritat davant la mentida", Rajoy ha demanat el vot als espanyols que no estan "conformes amb el que passa a Espanya i no entenen moltes de les decisions del govern". Des d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares ha rebutjat que les municipals es converteixin en una plataforma del "bipartidisme".

Actualitzat

De la Vega va defensar, en el primer acte de campanya dels socialistes, celebrat al pont de Vallecas, que es traslladi el projecte de l'executiu de Zapatero als ajuntaments i les comunitats autònomes. La número 2 del govern va fer especial emfàsi en la necessitat de mobilitzar el vot d'esquerres.

Rajoy va començar la campanya dels populars amb un míting a la plaça Colón de Madrid donant suport als candidats de la capital de l'Estat i la seva comunitat autònoma. El líder popular va assegurar que el seu partit tindrà el mateix discurs a tot Espanya i que una de les coses que dirà és que Batasuna no es pot presentar a les eleccions. Rajoy va acusar Zapatero d'haver-ho permès perquè "ho ha volgut, de la mateixa manera que ha volgut que De Juana estigui en llibertat i com ha volgut que Otegi no sigui jutjat".

El PSOE, com ha explicat el seu portaveu, Diego López Garrido, veu en canvi en la decisió del Tribunal Suprem sobre les llistes de Batasuna "una completa desautorització" de les tesis del PP sobre la "permissivitat" dels socialistes.

Mentrestant, ANB ha denunciat la "greu agressió" que suposa al seu parer l'anul·lació d'una part de les seves candidatures, però ha anunciat que el dia 27 serà "a totes" les meses electorals d'Euskadi.

En aquest context, el coordinador general d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, ha rebutjat que les eleccions municipals i autonòmiques es presentin com una opció "entre el blanc i el negre" o uns comicis "bipartidistes". Llamazares ha assegurat que la seva formació es presenta "a l'alça" i és la garantia "més ferma" per parar la dreta" i impulsar "polítiques d'esquerra".

Anar al contingut